Lupa hakea lupaa

poikkeuslupa-1Yksi merkittävä virstanpylväs on saavutettu, kun posti toi tänään tärkeän paperin. Meillä on nyt poikkeuslupa rakentamiselle. Toisin sanoen saimme luvan hakea rakennuslupaa.

Tämä on yksi niitä asioita sarjassamme “voisi ja pitäisi hoitaa jo hyvissä ajoin”. Mutta kun ei kukaan kertonut ja itse tajusi vasta, kun osasi kysyä. Prosessi maksoi meille kaksi kuukautta aikaa ja tuhat euroa rahaa. Rahanmenon olisi ehkä voinut välttää kikkailemalla – alla siitä vähän lisää. Harmillisempi ja vaikeammin korvattava on ajan menettäminen. Ei tämä onneksi tähän kaadu, mutta pelivarat alkavat olla syötyjä.

Mistä tässä on kyse?

Rantarakentamiseen kaava-alueen ulkopuolella tarvitaan aina poikkeuslupa eli virallisemmalta nimeltään poikkeamislupa. Näin myös silloin, kun rakennetaan olemassa olevan rakennuksen tilalle samankokoinen uusi mökki. Jos olisimme verhonneet rakentamisen vanhan mökin peruskorjaamiseksi, poikkeuslupaa ei olisi tarvittu lainkaan. Samalla olisimme välttyneet monelta muultakin byrokratian vaatimalta jutulta. Haluamme kuitenkin tehdä asiat oikein ja virallisesti – ei tarvitse ainakaan jälkeenpäin asioita sitten selitellä. Tästäkin on kokemusta aiemmissa projekteissa, mutta keskitytään nyt kuitenkin käsissä olevaan projektiin.

Poikkeamislupaa haetaan kunnalta. Aikaisemmin ELY-keskukset ovat olleet mukana prosessissa, mutta ilmeisesti päätösvalta on nykyään kunnilla. Raaseporissa poikkeuslupa-asiat käsittelee kaavoituksesta vastaava kaupunkisuunnitteluosasto – ei siis rakennusvalvonta. Fyysisesti ero ei ole iso, molemmat instanssit toimivat samassa rakennuksessa Karjaan keskustassa. Henkisestä välimatkasta en osaa sanoa. 🙂

Hakemus ja sen liitteet

Lupaa varten ei tarvita varsinaisia piirustuksia. Jotkut luonnokset on kyllä hyvä olla, mutta alustavat hahmotelmat riittävät. Lupaa kannattaa itseasiassa hakea vähän isommalle neliömäärälle, kuin mitä aikoo rakentaa. Samoin rakennusala asemapiirroksessa kannattaa piirtää vähän isommaksi kuin kuvittelee tarvittavan. Näin saadaan pelivaraa rakennuslupaa varten, jos vaikka suunnitelmat muuttuvat matkan varrella.

Saimme kunnan kaavoitusinööriltä ohjeistuksen hakemukseen tarvittavista liitteistä:

  • Asemapiirros 3 kpl
  • Naapurien kuuleminen; Rakennuspaikan naapureiden kuulemisessa jokainen osaomistaja allekirjoittaa.
  • Virallinen kartta *
  • Lainhuutotodistus *
  • Ote kiinteistörekisteristä *
  • Tarpeen mukaan valtakirja (mikäli valtuutatte asiamiehen)
  • Muutama valokuva purettavasta rakennuksesta, ja tietoa siitä milloin se on rakennettu, tai arvio

Jos tästä nyt jotain hyvää haluaa löytää, niin se on tuo naapureiden kuuleminen. Sen voi toki antaa myös kaupungin hoidettavaksi (maksua vastaan tietysti), mutta itse tekemällä sai tiettyjä etuja. Ensinnäkin nimet sai papereihin ihan niin nopeasti kuin pystyi omistajat löytämään ja sai sovittua tapaamiset. Meidän tapauksessa tähän meni yksi viikonloppu. Toisena etuna mukaan tuli mukava lisäbonus. Näin uutena mökin omistajana sai hyvän syyn tehdä tuttavuutta naapureiden kanssa.

Kaksi kuukautta vaan ei suotta

Laitoimme hakemuksen sisään maaliskuun alussa. Lautakuntien kokousaikataulut eivät meidän kannaltamme menneet aivan putkeen. Hakemuksemme ei ehtinyt maaliskuun kokoukseen, vaikka yritimme asiaa kiirehtiä kaikin tavoin (mm. viemällä hakemuksen henkilökohtaisesti kaavoitusinsinöörille ja pistämällä painetta puhelimitse sekä sähköpostiviesteillä). Niinpä saimme lupahakemuksemme vasta huhtikuun kokouksen esityslistalle ja tänään paperit siis tulivat postissa. Muuten tällä ei niin suurta merkitystä olisi, mutta rakennusluvan osalta meillä on jo aikataulupaineita. Eikä sekään lupa olisi muuten niin päivän päälle, mutta kun hirsipakettitoimittajalla on tiukka päivämääräraja toimituksen sisällön hyväksynnälle. Ja taaskin deadlinet sekä kokouspäivämäärät menevät juuri väärinpäin. Mutta eiköhän tästä selvitä, jos ja kun ei tule uusia yllätyksiä vastaan.

Turha ja ylimääräinen kiire olisi voitu välttää sillä, että lupaa olisi haettu jo viime syksynä heti, kun olimme tehneet kaupat. Koko ruljanssi olisi voitu hoitaa siinä vaiheessa kun oli vasta alustavia ajatuksia rakentamisesta. Toisaalta, nyt kun meillä on tämä poikkeuslupa, niin rakennusluvan hakeminen ja läpimeno lienee suoraviivaisempi operaatio. Kaupungillahan on tuoretta tietoa tästä meidän hankkeestamme.

Näihin lupa-asioihin palataan toivottavasti hyvinkin pian.

Poikkeamislupapäätös003

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s