Luonnostelua

Vaikea sanoa, missä järjestyksessä asiat tapahtuvat. Loogisesti voisi ajatella, että ensin hankitaan tontti ja sitten aletaan miettiä rakennuksia jne. Alitajuisesti tulevan mökin piirteet todennäköisesti vaikuttivat jo tontin valintaan. Oli miten oli, piirustuksia alettiin laittaan paperille (eli tietokoneelle) vakavissaan vasta, kun saatiin kaupat tehtyä ja kiinteistö hallintaamme.

Hirsihuvilavalmistajilla on lähes ääretön valikoima erilaisia malleja. Nettisivuilla sekä upeissa neliväriesitekirjoissa on mökkivaihtoehtoja laidasta laitaan. Jotkut jopa ihan hyviäkin. Yksikään niistä ei ollut meille sopiva. Ehkä joku tilaa ja rakentaakin valmismallin mukaisen mökin. Myyjien kertoman mukaan tällaista ei tapahdu koskaan. Mutta on myyntiesitteillä ihan oikea funktiokin. Niiden selailu on mukavaa viihdettä ja varsinkin niistä voi kätevästi varastaa ideoita siihen omaan, täydelliseen huvilaan.

Meidän perheen tunteville ei liene yllätys, että arkkitehdiksi valikoitui poikamme Janne. Oman perheen jäsen tässä roolissa helpottaa asioita aika paljon. Toisaalta se asettaa arkkitehdille lisähaasteita. Tähän asti kaikki on mennyt mukavasti enkä epäile asiaa jatkonkaan osalta – tästä Jannelle suuri kiitos jo nyt!

Uuden talon/huvilan suunnittelussa aloitus on upea tilanne. Tyhjä, valkoinen paperi, jolle voi piirtää ihan mitä vain. Koska reaalimaailmassa ihan mikä vain ei eri syistä ole mahdollista piti asettaa muutamia reunaehtoja. Meidän tapauksessa näitä olivat:

  • Moderni eli nykyaikainen ulkonäkö
  • Sulautuminen rantakalliolle, jossa ympärillä mäntymetsää
  • Kokonaisala max 100 m2
  • Isot ikkunat ja terassi meren suuntaan
  • Mieluummin isoja huoneita ja vähemmän kuin päinvastoin
  • Yhtenäinen, valoisa ja avoin olohuone/ruokailu/keittiö -tila

Näillä spekseillä lähdimme sitten huvilaa hahmotteleen. Noin kuuden kuukauden iteroinnin ja lukemattomien versioiden jälkeen olemme päätyneet tällaiseen ratkaisuun:

Julkisivut ja pohjat

Ikkunoita, ovia, väliseiniä yms. ollaan pyöritelty ja hienosäädetty. Välillä omasta halusta, välillä sen takia, että joku muu on ehdottanut (lue: vaatinut) muutoksia. Meillä ei vielä ole rakennuslupaa, joten saattaa olla että rakennusvalvonnallakin on asiaan vielä sanansa sanottavana. Luvanhakuprosessi on muuten ollut oma lukunsa – voit lukea lisää edellisestä postaksesta (Lupa hakea lupaa). Ei silti, hyvässä hengessä on asiaa viety viranomaisten kanssa eteenpäin. Tähän astisella kokemuksella asiat etenevät Raaseporissa oikein hyvin, kunhan vain hakija itse osaa hoitaa oman osuutensa.

Melko alkuvaiheessa viime vuoden lopulla otimme yhdet versiot luonnoksista ja niiden pohjalta kilpailutimme hirsitalovalmistajat. Miten se hoitui ja mikä oli lopputulos, on oma tarinansa. Hauskaa tämä on ollut tähän asti ja epäilemättä se on sitä myös jatkossakin. Mielessä siintää tavoite päästä katselemaan näitä maisemia mökin ikkunoista ja terassilta:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sumuinen meri auringonlaskun jälkeen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s