Kaislikossa molskahtelee ja punkkibussit vaeltavat pelloilla

Tunnelmat ovat tällä hetkellä sellaiset odottavat eli vähän niinkuin tyyntä myrskyn edellä. Rakennuslupa antaa odotuttaa itseään eikä olla vielä päästy vanhan mökin purku-urakkaakaan aloittamaan. Mutta jotain tapahtuu koko ajan. Sekä mökkiprojektissa että varsinkin ympäröivässä luonnossa.

Rakennusluvassa eniten päänsärkyä aiheuttavat nyt jätevesiasiat. Raaseporin rakennusvalvonta on tarkkana siitä, miten nämä asiat rannan läheisyydessä hoidetaan. Hyvä jos ollaan tiukkoja kaikessa ja myös tasapuolisesti kaikkien kanssa. Meriveden ja rantaluonnon puhtaus on tavoittelemisen arvoinen asia. Tähän alle olen kerännyt joitain esimerkkejä aiheesta.

Toki erilaiset valmistelut ovat jatkuneet koko ajan. Sähkö- ja putkimies on rekrytoitu, purku- ja perustusurakoista on alustavasti sovittu ja vanhaa mökkiä on alettu tyhjentämään. Laitoin myös nykyisen mökin vuolukivitakan myyntiin, mutta sen osalta tuli pieni haaste. Purkaminen siten, että takka voitaisiin myös koota uudelleen, ei välttämättä onnistukaan. Onneksi naapurissa tietävät, kuka takan on alunperin muurannut. Yritän saada muurarilta näkemystä asiaan.

Aikaisemmassa postauksessa parjaamani Caruna on nyt pistänyt asiaani eteenpäin. Heidän aliurakoitsijansa otti yhteyttä sekä minuun että sähkäriini. Kävivät sitten katsomassa tonttia paikan päällä ja merkitsivät uuden pääkeskuksen paikan maastoon. Itse keskuksen olen jo ostanut (talotarvike.com) ja se odottaa tiluksilla uuden maakaapelin kaivamista.

Koska projektissa on tällainen suvantovaihe, on ollut mahdollisuus ihmetellä rannikon luonnon monimuotoisuutta. Ja sitähän riittää – sekä monimuotoisuutta että ihmettelyä. 🙂 Alla fiilistelyjä aiheen ympäriltä.

 

peuralauma

Söpöt punkkibussit pellolla ruokailemassa

Todella harvassa ovat ne kerrat, jolloin mökille ajaessa ei näkyisi peuroja. Joskus niitä on vain yksi tai kaksi yksilöä metsän reunassa tai sitten tällainen isompi lauma pellolla ruokailemassa. Kerran peurapari tuli aivan lähelle muutaman metrin päähän, kun illalla olimme paljussa kyvyssä. Eläimet eivät yhtään osaa pelätä paljussa hiljaa olevia ihmisiä. Oheisesta kuvasta tuli vahva déjà-vu -tunne. Tilanne oli kuin Afrikan safarilla muutama vuosi sitten. Siellä eliöstö oli tietysti vähän monipuolisempi. Långstrandin pelloilla harvemmin näkee esim. kirahveja tai sarvikuonoja. Nämä suomalaiset peurat ovat kyllä vähintään yhtä söpöjä kuin kuin afrikkalaiset antilooppiserkkunsa. Pari kiusallista piirrettä näihin kuitenkin liittyy. Ensinnäkin eläimet syövät suunnilleen kaikkea ja kaiken, mitä pihaan haluaa istuttaa. Toisekseen, yksi peura voi kuljettaa turkissaan jopa 2000 punkkia. Onneksi näihin haittoihin voi jossain määrin varautua eli antaa söpöjen elukoiden liikkua vapaana pelloilla ja metsissä.

Suutari. Kaislikossa suhisee.

Rannassa kävi melkoinen molske, kun näitä kookkaita kaloja oli kymmenittäin kaislikossa mellastamassa.

Kaislikossa suhisee. Perjantai-iltana ihmettelin, mitä molskintaa rantakaislikosta oikein kuuluu. Äänet olivat niin voimakkaita, että ensin luulin piisamin tai jonkun vastaavan siellä melskaavan. Mitään nisäkkäitä ei vedessä näkynyt. Kun jäin asiaa tarkemmin seuraamaan, näin aivan rannan lähellä (vettä vain n. 10-15cm) sellaisia 30-40 sentin mittaisia tummia kaloja. Ja niitä oli paljon. Nuoret kaislat vain heiluivat ja vesi loiskui kalojen liikkuessa ja poimiessa pinnalta hyönteisiä ruuakseen. Alkukesän merivesi on mukavan kirkasta, kalat olivat kuin akvaarioissa. Naapurin asiantuntijan mukaan kyseinen kala olisi suutari. Periaatteessa syötävä, mutta ei mikään suosittu ruokakala.

 

Silkkiuikku ja 15 poikasta.

Silkkiuikkuperhe iltauinnilla.

Rannikon linnusto on monipuolista. Silkkiuikuilla lienee aikamoiset poikastappiot, kun poikueet ovat näin suuria. Tässä seilaa 15 poikasen pesue emonsa perässä.

 

talitiainen ja kirjosieppo samalla linnunpöntöllä
Kisaamista samasta pesäpaikasta. Lähellä olisi myös tyhjä pönttö, mutta tämä yksi ja sama näyttää kiinnostavan molempia lajeja/yksilöitä.

Ostin keväällä YLE:n miljoonahaasteen innoittamana BirdLife Suomen myymälästä kaksi linnunpönttöä ja ripustin ne pihapuihin. Toiseen niistä on tullut asukkeja, mutta toinen näyttäisi olevan tyhjillään. Lähempänä taloa olevasta pesäpaikasta on näköjään jopa kilpailu meneillään. Ensin siihen asettui tiaispariskunta (vasemmalla), mutta nyt samalla pöntöllä on vieraillut myös kirjosieppo (oikealla). Tämä jälkimmäinen on Wikipedian mukaan aggressiivinen laji, joka usein heittää pesän alkuperäiset asukit ulos ja perustaa sitten oman poikueen siihen tilalle. Näin näyttäisi tapahtuvan myös tälläkin kertaa. Eiköhän luontokappaleet osaa itse ratkoa sosiaaliset ongelmansa. Ehkäpä jopa paremmin kuin me ihmiset.

 

kukka ja hämähäkki

Kameleonttihämähäkki kukan terälehdillä

Hämähäkki kukassa. Liekö sattumaa, että kukan terälehdillä oleva hämähäkki sointuu näin hienosti alustan väreihin?

 

KIelo ja kärpänen

Kärpänen ja kielon kukat.

Kielot ovat kauniita kukkia vaikka marjat ovatkin myrkyllisiä. Hyönteiset viihtyvät näissäkin kukissa.

 

muurahainen jka koivun hiirenkorvat

Kevään heleitä värejä ajalta, jolloin lehdet olivat juuri puhkeamasillaan.

Lisää kasvien sekä hyönteisten yhteiselämää. Ahkerat muurahaiset ehtivät joka paikkaan. Tässä yksi yksilö keväisen koivun hiirenkorvia tutkimassa.

 

kyhmyjoutsen uimassa merenlahdella

Joutsenet hallitsevat rauhallista ja suojaisaa merenlahteamme.

Lahdenpoukamassamme pesii myös kyhmyjoutsenpariskunta. Poikasia ei vain ole näkynyt. Ainakaan vielä. Joutsenen majesteettinen lipuminen tyynen veden pinnan poikki on rauhoittavaa katsottavaa. Aina välillä uroslintu tekee machosuorituksen ja kovan kaakatuksen säestämänä lähtee muutaman kymmenen metrin matalalentoon ja laskeutuu sitten taas tyylikkäästi vettä halkoen uuteen paikkaan.

 

Mäntymetsä aamunkoitossa

Kallioinen mäntykangas aamuauringon noustessa.

Mäntymetsää mökkimme yläpuolella aamunkoitteessa. Valoisa mäntykangas on ehkä sitä parasta ja kauneinta metsäluontoa, mitä meiltä löytyy.

Yksi vastaus artikkeliiin “Kaislikossa molskahtelee ja punkkibussit vaeltavat pelloilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s