Tältä huvila näyttää säältä suojaan -asennettuna

Hirsipaketin toimittajalta eli Kontiotuotteelta tilattu asennusurakka on nyt valmis. Perjantaina pidettiin luovutustarkastus. Miten homma sujui, miltä kohteessa nyt näyttää ja miten tästä edetään?

Niinhän se usein on, että deadline tuo ryhtiä projekteihin. Asennukseen oli varattu aikaa kolme viikkoa. Koko tämä aika lopulta myös tarvittiin. Viimeisenä perjantaina klo 17 allekirjoitettiin luovutus-/hyväksymispaperit. Asentajilla oli jo kiire ehtiä iltalaivaan ja edelleen kotiin Viroon viikonlopuksi. Viimeisenä aamuna heillä oli ollut herätys puoli kuudelta. Työmaalla olivat ennen puoli seitsemää. Aamun sade nosti verenpainetta. Näytti siltä, ettei huopakatetta päästäisi asentaan lainkaan. Onneksi sade jäi lyhyeksi ja sittemmin aurinko oli jopa suosiollinen ja helpotti viimeisiä työvaiheita.

Sisääntulon puoli aamuauringossa

Viimeisenä asennuspäivänä oltiin työmaalla ajoissa, koska puoliltapäivin oli sovittu luovutustarkastus. Yleensä tulee kuvattua taloa ja tonttia ilta-auringossa sekä meren puolelta. Tässä vaihteeksi aamunäkymä sisääntulon eli tien puolelta.

Huopakatteen asennus

Varjoselfie, jossa taustalla Kontion asentajat Romel ja Mihkel. Talopakettitarjouksia pyydettäessä oli ajatuksenamme laittaa taloon peltikatto. Loivasta kattokaltevuudesta johtuen jouduimme luopumaan siitä ja ainoaksi käytännön vaihtoehdoksi jäi huopa. Nyt kun kate on paikallaan, se näyttää itse asiassa oikein hyvältä.

Pakkausluettelo

Kuten jo aiemmin hehkutin, Kontion toimituksessa tuli tavaraa kerralla kymmeniä tonneja. Yhtenä yksityiskohtana on edellisessä kuvassa näkyvä, huovan alla oleva raakaponttilaudoitus. Lautaa on yhteensä kaksi kilometriä ja painoakin mukavat 1,7 tonnia. Kaikki käsin katolle nostettuna ja kiinnitettynä. Tässä vaiheessa olen oikein tyytyväinen siihen, että tuli ostettua myös asennus. Raakapontin toinen puoli on muuten profiilin höylättyä. Tästä on seurauksena sellainen hyvä puoli, että terassin katossa meillä on nyt hieno hyölätty paneelikatto ihan automaattisesti.

Kokonaisuutena asennustyö tehtiin ammattitaidolla. Romel ja Mihkel olivat ilmiselvästi kokeneita hirsitalojen tekijöitä. Osaamisen lisäksi positiivista oli, että jaksoivat myös aina kuunnella asiakkaan huolia sekä vastailla kärsivällisesti ja asiallisesti tyhmiinkin kysymyksiin. Meidän aiemmissa erilaisissa rakennusprojekteissa on tullut nähtyä jos jonkinlaista tekijää ja urakoitsijaa. Tämänkertaiset kaverit olivat ehdottomasti sieltä paremmasta päästä. Viiveet ja pieni tyhjäkäynti kolmen viikon projektissa ei millään muotoa ollut heidän syytänsä.

Alussa siis menetettiin viikko, kun Kontion toimituksessa oli vääränlainen hirsi. Uuden toimittamiseen kului muutama päivä. Seurannaisvaikutuksena oli, että asennuksessa välttämättömän nosturin saatavuuden kanssa tuli haasteita. Ja kun siitäkin oli selvitty, niin kesän 2017 oikukkaat ilmat keskeyttivät asennustyöt vähän väliä. Tästäkin voi antaa tunnustuksen pojille. Pitivät hyvin huolta siitä, että rakenteet eivät missään vaiheessa päässeet kastumaan. Kaiken kaikkiaan erinomaisesti hoidettu projekti.

Talo vamiina asennuksen jäljiltä

Tältä näyttää huvila säältä suojaan -asennettuna. Ei ihan vielä lämmönpitävä, koska lattiassa on ainoastaan palkistot ja ikkunoiden päällä on kymmenen sentin raot. Mutta sateen pitävä rakennus on. Ellei sitten syysmyrsky yllätä ja vettä akaisi tulla vaakasuorassa. Terassin ulko-ovi on väliaikainen, koska haluamme varjella lopullista ovea työmaan aikaisilta vahingoillta.

Talon seinät ovat nyt pystyssä – ja jopa suorassakin :), katto on vedenpitävä ja ikkunat sekä ovet asennettuina. Toiseksi ulko-oveksi asennettiin vanhan mökin ovi siksi aikaa, kun talon sisäpuoli on vielä työmaana. Ei haittaa, jos tavaroita edestakaisin roudatessa tulee naarmuja tai kolhuja. Toinen ulko-ovi on toistaiseksi kokonaan pois käytöstä.

Tulevana viikonloppuna on tarkoitus urakoida talkoilla ulkoseiniin pintakäsittely. Emme siis voi pitkään nauttia tällaisesta vaaleasta, puunvärisestä rakennuksesta. Vedämme taloon sekä ulko- että sisäseiniin belgialaisen pellavansiemenöljyn. Tuotteen nimi on Rubio Monocoat. Kyseessä on mielenkiintoinen aine, joka vaatii vähän erilaisen käsittelyn kuin valtavirtaa edustavat tuotteet. Pelkästään tuotteiden hankkiminen on ollut oma projektinsa. Näistä kiemuroista lisää myöhemmin. Syy siihen, että kaikesta huolimatta päädyimme tähän tuotteeseen, on hieno lopputulos. Niin ainakin on ollut niissä kohteissa, joita olemme nähneet. Odotukset ovat siis korkealla!

Stressaavat kolme runkoasennusviikkoa ovat nyt ohi. Seuraavaksi pitäisi saada talo lämmönpitäväksi, putkari ja sähkäri tekeen omat hommansa ja sen jälkeen jossain vaiheessa päästään sitten sisäpuolen pintojen kimppuun. Jonkun verran on siis työtä vielä jäljellä. 🙂 Ehkä tiukka deadline muuttopäivälle olisi eduksi…

Alla muutama tilannekuva heti sen jälkeen, kun Viron pojat olivat luovuttaneet talon, keränneet tavaransa ja lähteneet kotiin valmistautumaan seuraavaan projektiinsa. Flickr:n kuvagalleriasta löytyy lisää kuvia.

Loput tavarat pihalla

Kontion toimituksessa oli paljon tavaraa, joiden asentaminen ei kuulunut tilattuun pakettiin. Näitä ovat mm. katon ja lattian sisäpuolen rakenteiden puu- ja levyosat sekä väliseinämateriaalit. Onneksi pihalta on jo hävinnyt monta isoa pinoa. Nyt pääsee taas liikkumaan suht mukavasti ja esteettä.

Auringonlasku terassilta

Perjantai-illan auringonlasku oli taas sellainen, jonka värejä on vaikea uskoa todellisiksi. Tässä kuvassa muuten näkyy terassin katossa raakaponttilautojen alapuoli. Jotkut kuulemma paneloivat kattojen alapuolet. Rakenteiden vaatimat vinotuetkin on meillä tehty sen verran siististi, että ei ole mitään syytä peittää näitä. Pikemminkin päinvastoin.

Hepokatti

Kookas paikallisasukas tuli heti tutustumaan uuteen taloomme. Kiipesi tolppaa pitkin  ylös aina alakattoon asti.

Itikat katolla

Lisää hyönteisiä. Auringon lämmittämän katon houkuttelemat valtavat itikkaparvet sumensivat ilman siellä ylhäällä. Eivät hyönteiset ihan heti onneksi taida olla maailmasta loppumassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s