Puhallusvillat tulevat, olemmeko valmiit?

Ylä- ja alapohjan eristeiksi tulee puhallusvilla. Ennen puhaltajien tuloa pitää tietyt työt olla tehtynä. Toisaalta ei saa olla ylimääräisiä rakenteita asennettuna, jotta puhallustyö voidaan ylipäätään tehdä ja varsinkin että lopputulos olisi hyvä.

Eristeet asennustöineen sisältyivät Kontiolta tilattuun pakettiin. Tämä taitaakin olla heille tehdyn tilauksen viimeinen toimituserä.

Ohjeissa sanottiin, että siinä vaiheessa kun on valmius asentaa eristeet, pitää ottaa yhteyttä Ekovillan paikalliseen edustajaan. Meidän alueellamme eli Länsi-Uudellamaalla asia on tehty helpoksi. http://www.ekovilla.com -sivulla oleva palveluyrittäjähaku antaa tasan yhden tuloksen: Ekovilla-Eristepalvelu Mårten Lindholm Tammisaaressa.

Saman tien, kun saimme varmuuden välttämättömien valmistelutöiden aikataulusta, soitin Mårtenille sopiaksemme villoituksen ajankohdasta. Soittoni ei tullut yllätyksenä. Kontiotuote oli jo informoinut projektistamme ko. yrittäjää. Muutama tarkentava ja varmisteleva kysymys ja päivämäärä saatiin fiksattua.

Mitä pitää olla tehtynä ennen villojen puhallusta?

Ensinnä lattia. Alapohjassa on lattiavasojen alapuolella kannatinlaudat, joiden päällä tuulensuojalevyt makaavat. Käytännössä lattia tuulensuojalevyjen yläpuolella on siis tyhjää täynnä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huvilassamme on tuulettuva alapohja eli tuttavallisemmin rossilattia. Vasojen alle on naulattu laudat poikittain ja niiden päällä makaavat tässäkin näkyvät tuulensuojalevyt. Villoittajan ohje oli, että mitään muuta ei lattiassa saa olla. Kuvassa näkyvät (viisto)tuet liittyvät telineisiin, joita tarvittiin katon koolauksien asentamiseen. Nyttemmin ne on jo poistettu. Siis telineet ja niiden tuet.

Seuraavaksi katto. Yläpohjassa on vesikatteen alla ylimpänä tuulensuojakangas. Kattopalkkien alapinnassa on höyrynsulkupaperi. Näiden väliin puhalletaan villat. Höyrynsulku pysyy ylhäällä katossa koolauksen avulla. Kuten kuvasta näkyy, meidän tapauksessa kyseessä on ristikoolaus. Tämä tarvitaan, jotta saadaan haluamamme rimakatto asennettua. Lisäetuna tästä saadaan hyvä tila sähköjohtoja varten. Takan hormille on tehty kotelo, joka eristetään vasta kun tulisijaa asennetaan. Takasta lisää omassa postauksessaan pikapuoliin.

yläpohjan ristikoolaus

Katossa on enemmän tavaraa paikallaan kuin alapohjassa. Villat puhalletaan kuvassa näkyvän hyörynsulkupaperin ja kattotuolien päällä olevan tuulensuojakankaan välissä oleviin onteloihin. Puhallusta varten joudutaan hieno, ehjä höyrynsulku puhkaisemaan. Paikkaaminen kuuluu – yllätys, yllätys – asiakkaalle. Asiakkaan tehtäväksi jää kuulemma myös alapohjan villojen painelu tiiviiksi.

Tehtaalla tehdyt esivamistelut käyttöön

Kaikkia sähköjohtoja ei saada väliseiniin, vaan muutamat on pakko vetää yläpohjaan hirsiseinien kautta. Näitä varten sähkäri Henrik teki poraukset ja asensi tarvittavat johdot ennen villoituksia. Tässä vaiheessa kokenut sähkäri on tarpeen. Hirsien läpi ylhäältä alas asti on tehtaalla porattu reiät sähköjä varten. Nyt pitää siis tietää, mitkä näistä rei’istä otetaan käyttöön yläpohjaan meneville johdoille. Tämän lisäksi pitää vielä hirsien pinnalta porata reiät niihin edellä mainittuihin tehtaalla tehtyihin. Ja mielellään siten, että johdotkin saadaan vielä uitettua näihin reikiin ja että poraukset jäävät lopuksi rakenteiden alle piiloon. Myös ulkoseiniin tulee muutama sähköveto, jotka joudutaan tekemään yläkautta. Hirsitalon sähkötöissäkin on näköjään omat erikospiirteensä.

Sähköjohtoja yläpohjassa

Sähköjohtoja piilotettuna yläpohjan rakenteisiin. Vaatii jonkun verran kokemusta, että pystyy piirustusten johtoviidakosta päättelemään, mitkä vedot tulevat yläpohjaan. Ja jotka siis pitää olla tehtynä ennen villojen puhallusta.

Tuleva ja menevä vesi

Vesijohdot ja viemärit halutaan niin ikään pilloon eikä pinta-asennuksina. Putkimies Hasse teki tarvittavat vedot alapohjaan sekä läpiviennit kaivosta tulevalle vedelle ja viemäreille. Viemäreitä on kaksi, toinen wc:lle ja toinen muille jätevesille (ns. harmaat vedet). Viemärin tuuletusputki menee katon läpi ulos. Rakennuksen ilmanvaihto tulee toimimaan painovoimaisesti paitsi kylpyhuone/wc:ssä, jonne tulee poistopuhallin. Poistoilma tullaan viemään seinän läpi ulos, joten sitä varten ei tarvita läpivientiä katolle. (Korjaus: putki huippuimurille vedettiin lopulta kuitenkin katon läpi.)

putket alapohjassa

Meidän kvv-työt ovat suht yksinkertaiset. Vesipisteitä on vain kylppäri/wc:ssä ja keittiössä. Kuvassa etualalla tuleva kylpyhuone. Mustat, eristetyt putket menevät keittiöön. Viemärit kulkevat pääsääntöisesti rossipohjassa. Keskellä kuvaa ovat katolle johtavat viemäreiden tuuletusputket. Pienessä valkoisessa kaapissa ovat jakotukit.

kylmä ja lämmin vesi keittiöön.

Vesijohdot keittiöön kulkevat lattiassa eristeiden yläpinnassa. Jatkossa olisi varsin suotavaa, ettei putkiin ruuvattaisi tai iskettäisi nauloja. Toivottavasti tästä kuvasta on apua kun ko. toimintoja joudutaan lattiassa myöhemmin tekemään.

Näillä järjestelyillä ja kunhan telineet ja muut ylimääräiset rakenteet on poistettu talon sisältä, pitäisi kaiken olla valmista villojen puhallusta varten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s