Keittiön värillä ei niin väliä. Kunhan se on harmaa. Tai musta.

Tilasimme keittiökalusteet. Kaapistojen sijoittelu, materiaalit, värit jne. elivät aivan viime hetkeen saakka. Nyt olemme kuitenkin päättäneet, mitä keittiöön tulee.

Keittiön hankinnassa on jotain samaa kuin auton ostamisessa. Kummassakin päätökset ovat jossain määrin tunnepohjaisia. Toinen yhdistävä tekijä on hintalappu. Keittiö maksaa suunnilleen perheauton verran. Merkki, malli ja varustelutaso venyttävät hintahaitarin erittäin laajaksi. Autokaupassa istutaan kuskin paikalle ja fiilistellään rattia ja vaihdekeppiä. Keittiökaupassa auotaan kaappien ovia kokeillaan laatikostojen mekanismeja. Molemmissa kaupoissa tinkiminen kuuluu asiaan, mutta kummassakaan ei voi olla varma oliko juuri nyt se paras hetki tehdä päätöksiä. Nämä huolet unohtuvat kuitenkin nopeasti, kun saa uuden menopelin alleen. Tai kun pääsee kokkaamaan uudessa keittiössä.

Edellinen keittiöprojektimme oli reilu vuosi sitten, kun uusimme nykyisen vuokra-asuntomme keittiön. Yhdessä vuokraisännän kanssa päädyimme silloin IKEA:n tuotteisiin. IKEA on ihan ok tuote. Joiltain osin jopa erinomainen. Muutama asia siinä kuitenkin tökkii. Menemättä nyt sen enempää yksityiskohtiin, tällä kertaa halusimme keittiöltä vähän enemmän.

Kilpailutus

Alkukarsinnan jälkeen pyysimme tarjoukset kolmelta toimittajalta: Kitzen, Puustelli ja Keittiömaailma/A La Carte. Päädyimme tilaamaan A la Carte -keittiön. Tähän ei ollut yhtä selkeää syytä, vaan taustalla oli yhdistelmä myyjän toimintaa, tuotteen ja tyylin sopivuutta meille ja tietysti yhtenä oli mukana myös hinta.

Yksi iso haaste niin keittiötä tilatessa kuin muissakin vastaavissa hankinnoissa on kesken prosessin tulevat muutokset. Tarjousten vertailukelpoisuus heti kärsii, jos yksi toimittaja alkaa sooloilla. Toisaalta tiettyä aktiivisuutta ja ideointia sitä keittiömyyjiltä odottaisikin. Hehän ovat alan ammattilaisia. Tässä suhteessa odotimme kaikilta jopa enemmänkin. Käytännössä keittiö on nyt pitkälti Marin käsialaa. Mutta onhan se niinkin, että hyvä myyjä kuuntelee tarkkana asiakkaan toiveita ja myy sitä mitä asiakas haluaa.

Keittiömaailman Vantaan Tammiston myymälässä Greger jaksoi kiitettävän kärsivällisesti tehdä uusia versioita ja laskelmia aina kun muutoksia tuli eteen. Varsinkin aivan lopussa tekemämme muutokset työllistivät, mutta maaliin siis päästiin.

Mitä maksoi ja mitä saatiin?

Nyt tilatut kaapistot, koneet, työtasot jne. maksoivat yhteensä vähän alle 20 tuhatta euroa. Tähän tulee päälle vielä valaistus sekä asennus. Jälkimmäisestä on tarkoitus selvitä omin voimin. Uudessa talossa on se hyvä puoli, että seinät ja lattiat ovat suorassa ja kulmat tarkasti 90 astetta. Jopa kivitasotkin pitäisi saada istumaan asiallisesti ilman ylimääräistä äheltämistä.

Kaapit tulevat tällä kertaa myös valmiiksi kasattuina – edelliseen verrattuna mahtava ja asennusta nopeuttava etu. Saahan sitä IKEA:ltakin ostettua kasaamisen palveluna, mutta jotenkin se ei vain tunnu sopivalta siinä aatemaailmassa.

 

Alla olevista kuvista näkee, mitä on tilattu ja saanee myös käsityksen, miltä keittiö valmiina tulee näyttämään. Ovien värin valinta oli oma juttunsa – siitä lisää alempana. Keittiömaailmalla on hienot myynnin apujärjestelmät. Alla olevat kuvat ovat ko. systeemistä kaapattuja kuvia. Pienenä huomautuksena, että lattian väri ei vastaa tulevaa eikä myöskään tiskiallas. Samoin hana on vain mallina (se on jo ostettu aiemmin toisesta paikkaa eli Stokkan Hulluilta päiviltä).

Jos haluat itse pyöritellä 3D-mallia, niin se löytyy tämän linkin takaa:
Keittiön 3D-malli

Keittiö ruokailutilasta nähtynä

Näkymä tulevan ruokailutilan suunnalta

Keittiö olohuoneen suunnalta

Toinen näkökulma eli enemmän olohuoneen suunnalta.

Pohjapiirros, mittakuva

Keittiön strategiset mitat. Vasemman alakulman suorakulmiot ovat asennukseen tarvittavia ylimääräisiä levyjä.

 

Jostain piti luopua

Meidän lopullinen versio eroaa aika paljon siitä, mitä esim. lupakuviin keväällä piirrettiin. Mari joutui myös tinkimään haaveestaan saada nykymuodin mukainen aamiaiskaappi. Sitä ei vain saatu järkevästi sopimaan keittiölle suunniteltuun ja jo rakennettuunkin tilaan. Yksi oleellinen muutos oli, että alkuperäinen keittiösaareke muuntui matkan varrella niemekkeeksi. Ajatuksena tämän takana on, että yksi väljempi kulkuväylä on parempi kuin kaksi ahdasta.

Viime hetken dramatiikkaa

Kaapistojen ovien väri oli päätetty jo alkuvaiheessa: harmaa. Aivan loppumetreillä – itse asiassa ostopäätöksen jälkeen – väri ja materiaalikin menivät vaihtoon. Kuukausia kestäneen pohtimisen ja miettimisen jälkeen päätös niinkin keskeisestä asiasta kuin ovien ulkonäkö muuttui aivan toiseksi parissa minuutissa. Huvilaan tuleekin musta keittiö. Tosin myymälän mallikeittiön ovet ovat meidän silmissämme ennemminkin tumman harmaat. Mustaksi A la Carte ko. väriä kuitenkin kutsuu, joten sillä virallisesti mennään. Palataan asiaan myöhemmin kun saamme tavarat paikoilleen. Jokainen voi sitten itse arvioida mistä väristä oikein on kyse.

Syynä värin vaihtamiseen oli toinen vastaavanlainen, jo aiemmin tehty muutos. Talon ulkoseinistä tehtiin harmaan sijaan mustanruskeat. Loogisena jatkumona myös ikkunapellit ovat mustat. Samoilla linjoilla mennään nyt myös sisällä.

Keittiökaapit toimitetaan työmaalle viikolla 51 eli juuri ennen joulua. Aika paljon pitää kohteessa vielä tapahtua, että saadaan talo ja keittiötila asennusvalmiiksi. Urheilutermein tästä haasteesta voi todeta: teemme parhaamme ja katsotaan sitten miten pitkälle se riittää.

Keittiö 14.11.

Keittiö sellaisena kuin tila on nyt (kuva otettu 14.11.) Kaapit ja muut tavarat toimitetaan jouluviikolla. Jonkun verran on vielä jumppaa jäljellä ennen kuin tila on asennuskunnossa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s