Ylijäämätarvikkeet hyötykäyttöön

Toinen osa sarjassamme ”Mitä voi tehdä ylijäämälaudoista”. Edellinen vastaava juttu oli saunaremontti, jonka aikaisemmin jo esittelinkin. Tällä kertaa kyseessä on huvilan vesihuollon suojaus pakkasia vastaan.

Tein suojakopin porakaivolle. Koppia nikkaroidessa tuli vahva déjà-vu -tunne. Viitisentoista vuotta sitten puuhastelin samantapaisen koppiprojektin parissa, mutta silloin tarkoitus oli aikalailla toinen. Kyseinen rakennelma palveli superihanan labradorinnoutajamme Vilman suojana ulkoaitauksessa.

Tähän johdantoon etsin kuvaa, jossa näkyisi tuo koirankoppi.Valitettavasti ei löytynyt – ilmeisesti ko. kopin taiteelliset arvot eivät ole olleet riittävät kuvaamista varten. Silloinen naapurimme tosin kehui tuotostani vuolaasti. Vilmasta onneksi on kuvia – tässä yksi otos hänen muistolleen, R.I.P.

Vilma

Labradorinnoutaja Vilma (Madelief’s Kitty).

Ennen kuin upotaan liian syvälle nostalgisiin muisteloihin niin siirrytään takaisin tämän artikkelin varsinaiseen aiheeseen.

Kaivon suojakopin uusinta tuli ajankohtaiseksi, kun talven ensimmäisillä pakkasilla vedentulo pysähtyi pumpun putkien jäätymiseen. Meillähän ei vielä ole kytketty vesiä huvilaan. Kaivosta ja pumpusta tulee tällä hetkellä putki suoraan ulos ilman kalvopainesäiliötä tai muutakaan tekniikkaa. Puutarhaletkulla johdetaan vettä minne milloinkin on tarve. Tämä kaivosta tuleva putki siis jämähti jäähän.

Uusi kaivonkoppi on ollut suunnitelmissa jo siitä lähtien, kun kiinteistöllä ollut vanha kesämökki purettiin. Vanha suojakoppirakennelma ei ollut ihan uuden huvilarakennuksen tyylinen. Olin jo vähän ihmetellytkin koko setin konstruktiota. Mökkinaapurimme Roger pistäytyi tiluksillamme, kun olin uutta koppia pystyttämässä ja tiesikin hyvin taustat asialle. He kun ovat meidän kiinteistön entisen omistajan Misanin sukulaisia. Koppi oli peruja naapureiden Espoon omakotitalon pihasta vastaavasta käytöstä.

Vanha koppi oli siis jo kertaalleen kierrätetty ja lisäksi sai pahasti siipeensä vanhan mökin purkutöiden yhteydessä. Lämmöneristyskin oli muutaman styroxpalan varassa. Viimeinen niitti oli, että kaivon huollettavuus oli hankalaa. Mutta koska tähän asti on pärjätty väliaikaisilla järjestelyillä, niin kopin uusimista on lykätty. Rajalliset aika ja resurssit on allokoitu kiireellisemmiltä tuntuviin projekteihin.

Nyt veden tulo siis loppui, kun pumpun putket jämähtivät jäähän. Asialle tartti akuutisti tehdä jotain. Samaan aikaan sisätöissä on suvantovaihe johtuen sähkärin sairaslomasta. Nyt oli sopiva väli aloittaa uuden kaivonkopin teko.

Puutavara uuteen koppiin löytyi pihalla olevista ylijäämäpinoista. Vähän joutuu tietysti jumppaamaan, että nurkista löytyvistä laudoista saa aikaan suunnilleen sellaista kuin haluaisi. Olemassa olevat tarvikkeet myös määrittelevät rakenteita ja lopputulosta. Hyvä puoli tässä on, että mahdollisista ulkonäöllisistä epäkohdista voi myöhemmin aina syyttää käytettävissä olleita tarvikkeita. 🙂

Uuden kopin perusideana on, että se toisaalta pitää kaivosta tulevat putket suojassa ja sulana mutta toisaalta tarvittaessa mahdollistaa myös huoltotoimet. Kopin pohjan ala on 90×90 cm ja korkeus n.1,1m. Takaseinä eli se, joka on huvilaa vasten, on vaneria ja kiinnitetty ruuveilla runkoon. Vähän harkitsin saranoidun oven tekemistä, mutta luovuin ajatuksesta. Kaivoa ei toivottavasti tarvitse kovin usein huoltaa, joten ruuvikiinnitteinen vaneriseinä saa kelvata.

Kopin runko on 38×95 -sahatavarasta – alunperin sisäkaton lisäkoolaukseen käytettyä lautaa. Ulkovuoraus on samasta raakaponttilaudasta kuin huvilan kattohuovan aluslaudoitus. Laudan höylätty puoli on siististi paneelimaista. Ei nyt ihan samannäköistä kuin huvilan hirsiseinä, mutta suht asiallista kuitenkin.

Kopin seinissä ja katossa on lämmöneristeenä 10 senttiä villaa. Sisäseinään on kiinnitetty 200 watin pakkasvahti, jonka pitäisi pitää lämpötila plussan puolella. Sekä villat että seinässä olevat tuulensuojalevyt ovat niin ikään ylijääneitä tarvikkeita.

Muutaman päivän lämmin (+5) jakso tammi/helmikuun vaihteessa riitti sulattaan jäätyneet putket ja nyt vesi virtaa taas. Sittemmin tuli kunnon pakkaset ja niiden myötä uuden kopin lämmönpitävyys joutui tulikokeeseensa. Jos tällainen kielikuva tähän nyt sopii. Kelit ovat heittelehtineet laidasta laitaan, mutta pumppu ja sen putket ovat pysyneet sulina. Toistaiseksi kaikki siis näyttäis toimivan suunnitellusti.

Teknisesti ottaen tämä aliprojekti on nyt valmis. Talviset olosuhteet kuitenkin siirtävät kopin viimeistelyjä keväämmälle. Lämpimämpiä ilmoja odottamaan jäivät mm. räystäslaudat, katehuovan asentaminen ja ulkoseinien käsittely samalla mustalla öljyllä kuin itse huvilan seiniin on vedelty.

Nyt kun vesisysteemit jälleen toimivat, on hyvä jatkaa uurastusta sisätöiden parissa. Sähkärikin pääsi taas tällä viikolla työmaalle ja saimme viimein lattialämmityskaapelit keittiön lattiaan. Projektin etenemistä jumittanut tulppa poistui. Kohta päästään laatoitustöihin ja sitten saadaankin keittiökaapit paikoilleen. Mukavia asioita on siis luvassa!

Porakaivo

Porakaivon yläosan betonivalusta voi päätellä, että sillä on ikää reilut kymmenen vuotta. Kaivo on porattu tontin korkeimmalle kohdalle. Pintavesien ei pitäisi päästä kaivoa pilaamaan.

Vanha koppi ja uuden alku

Vanha suojarakennelma on takana nurin ja uusi alkaa hahmottua kaivonreiän ympärille. En ehtinyt/jaksanut valaa perustuksia eli uusikin koppi on suoraan kallion päällä nurkkakivien varassa. Jos ei pysy paikoillaan, niin korjataan sitten paremmalla ajalla. Ja kelillä.

Seinäelementit

Rakensin pohjakehikon ja seinäelementit ensin sisällä valmiiksi ja sen jälkeen ruuvasin rungon kasaan ulkona. Kattokaltevuus on sama seitsemän astetta kuin huvilan katossakin.

Panelointia

Seinäpaneelit kiinnitin pontista viimeistelynaulaimella. Musta levy on huvilan alapohjasta ylijäänyttä tuulensuojaa. Seinärakenteen pitäisi olla muutenkin oikeaoppinen tuuletusrakoineen päivineen. Projektia aloittaessa oli edellisenä yönä pyryttänyt lunta. Samana viikonloppuna lumet sulivat pois lähes kokonaan ja taas viikon kuluttua tuli uudet sateet. Aikas vaihtelevia nämä rannikon olosuhteet.

Kopin sisus

Koppi on vuorattu kauttaaltaan kymmenen sentin villalla. Seinässä on kiinni pakkasvahti, joka ainakin toistaiseksi on hyvin pitänyt putket sulina. KVV-suunnitelmiin on piirretty kalvopainesäiliö tähän samaan tilaan. Putkimiehen kanssa päätimme kuitenkin siirtää sen huvilaan sisälle. On varmasti paremmassa turvassa sisällä muun talotekniikan yhteydessä.

Koppi odottamassa kevättä

Tällaisena rakennelma nyt odottaa kevättä. Kulmalistat, räystäslaudat ja kattohuopa pitää asentaa ja sen jälkeen maalata komeus takana näkyvän huvilan seinän mukaiseksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s