Rima korkealla

Huvilan hirsirungon mukana meille myytiin myös tarvikkeet sisäkattoihin. Jossain vaiheessa alkoi tuntua siltä, että tasainen ja vaalea levykatto on kyllä aivan tyylikäs, mutta myös lievästi tylsä. Isot ikkunapinnat yhdessä sileän katon kanssa suurehkossa avoimessa tilassa eivät myöskään ole akustisesti kovin hyvä vaihtoehto. Päätimme tehdä olohuone/ruokailutila/keittiö -alueille rimakaton.

Rimojen asennus saatiin alkuun pienten viiveiden jälkeen viime viikolla. Tavaraa on tätä varten varattuna reilu kilometri. Ensimmäiset n. 100 metriä on nyt asennettuna ja viikonloppuna päästiin jo fiilistelemään näkymiä. Seuraavaan postaukseen toivottavasti tuleekin sitten jo kuvia valmiista katosta.

Mitä ja miten kattoon tulee? Paljonko se maksaa? Näihin kysymyksiin löytyy vastauksia tästä kirjoituksesta. Jos jokin asia jää vielä vaivaamaan, niin lähetä kysymyksiä yhteydenottolomakkeella. Yritän vastata parhaani mukaan.

Rimapino

Valkolakatut rimat tulivat siististi muovitettuina työmaalle jo huhtikuussa. Pariin kertaan niitä ehdittiin matkan varrella kantamaan sisään ja ulos, kunnes nyt viimein timpurit pääsivät aloittamaan asentamisen.

Mitä löytyy rimoituksen alta. Tai itse asiassa päältä.

Alkuperäiseen Kontion urakkaan kuuluivat yläpohjan ilmansulkupaperin ja sen alle tulleen 20 millisestä laudasta tehdyn koolauksen asennus. Koolaukset oli tehty kipsilevyjä varten, mutta rimoille ne olivat tasan väärin päin. Niinpä jo viime syksynä teetettiin lisäksi ristikoolaus 32-millisestä laudasta. Lisäetuna tästä saatiin hyvät tilat ja väylät sähköputkille.

Sisäkaton ristikoolaus ja sähkövetoja

Abstraktia taidetta vaiko raakaa tekniikkaa? Sisäkaton ristikoolaukset sekä sähkövetoja. Nämä tietysti jäävät rasioiden kansia lukuunottamatta kaikki piiloon. Parempi niin.

Rimat ovat mitoiltaan 20×45 mm. Ne asennetaan lappeeltaan koolauksiin viimeistelynaulaimella päältä naulaamalla. Vähän mietittiin piilonaulausta rimojen sivuilta, mutta se hylättiin lähinnä kahdesta syystä. Työ olisi vaikeutunut (lue: hidastunut) entisestään ja lisäksi rimojen paikallaanpysyvyys olisi ollut epävarmaa. Siisti pieni naulanreikä on toivottavasti suht näkymätön.

Rimojen alle on levitetty musta maisemointikangas. Sen rooli on peittää rimojen väleistä muuten mahdollisesti näkyvät yläpohjan rakenteet. Lisäksi mustat raot valkoisten rimojen väleissä muodostavat hienon kontrastin. Meidän käyttämää kangasta saa ainakin Hankkijan myymälöistä sekä K-Raudasta.

rimakaton asennus meneillään

Hyvät telineet helpottavat ja nopeuttavat työtä oleellisesti. Musta maisemointikangas on nitojilla kiinni koolauksissa

Puutavaran laatuluokat

Rimat ovat tehtaalla valmiiksi kahteen kertaan valkolakattuja. Laatuluokka on em/vm. Muille kaltaisilleni maallikoille tiedoksi, että em tarkoittaa erikoismäntyä ja vm vähäoksaista mäntyä. Näille puolestaan löytyy http://www.puuinfo.fi -sivuilta tarkat selostukset: puutavaran laatuluokitukset

Näistähän ei normaali-ihminen etukäteen saa käytännössä mitään irti. Varsinkaan kun luokkien jakaumaa toimituksen sisällä ei pystytä edes määrittelemään. Vähän riskillä mennään eli lopputuloksesta ei ole etukäteen varmuutta. Jos olisi satsattu vähän enemmän euroja, niin täysin oksatonta tavaraa saa sormijatkettuna. Tästä vähän lisää myös tässä alempana.

Rimaa katossa

Valmista kattopintaa alkaa syntyä. Jännitysmomenttina on ollut, miltä tämä em/vm -laatu lopulta tulee näyttämään. Ainakin näiden ensimmäisten rivien perusteella oikein hyvältä vaikuttaa.

Valaisimet

Aikaisempien rakennusprojektien kokemus on ollut, että vaikka kuinka yrittäisi etukäteen miettiä katon (ja myös muiden pintojen) sähkörasoiden paikkoja, niin pieleen menee. Tarpeet muuttuvat koko ajan. Jos ei muuten, niin ainakin vaihtuvien huonekalujärjestelyjen takia. Tätä ongelmaa pyritään tällä kertaa hallitsemaan katon osalta kahdella koko huoneen mittaisella valaisinkiskolla.

Kiskot ovat IKEAN vakiotavaraa, nimeltään Skeninge ja väriltään sopivasti valkoista.  Kiskon paksuus on 33 milliä. Pienellä upotuksella ne saataneen siististi samaan tasoon rimojen kanssa. Ohessa arkkitehdin periaatekuva asiasta.

valaisinkiskon upotus

IKEAn kiskon upotus rimojen väliin. Leikkauskuvassa näkyvä pystyrimoitus liittyy toiseen jälkeenpäin tehtyyn muutoksen. Makuuhuoneeseen tulee parvi, jonka ”seinäksi” olohuoneen suuntaan tulee pystyrimoitus.

Valaisinkiskoon voi myöhemmin asentaa haluttuihin paikkoihin niin monta valaisinta kuin on tarpeen. Kiskot ovat kolmivaiheisia eli tarvittaessa yhdessä kiskossa voi olla valaisimia kolmen eri katkaisijan takana. Tämä tietysti olettaen, että kiskoille vedetään myös riittävän monta syöttöä.

Valaisimiksi kelpaavat joko saman Skeninge sarjan kohdevalot tai lamput voivat olla mitä tahansa perinteisiä johdon varassa roikkuvia. Kuvia ilmestyy tuleviin artikkeleihin, kunhan saadaan kiskot ja valaisimet paikoilleen.

Valaisinkiskojen lisäksi katossa on muutama perinteinenkin rasia. Ne sijaitsevat ruokapöydän päällä sekä olohuoneen nurkassa.

Paljonko maksaa?

Rahasta puhuminen on tällaisissa yhteyksissä tietysti omalla tavallaan turhaa. Tai turhauttavaa. On itsestään selvää, että käsityönä hintavista materiaaleista pieteetillä tehty pinta on väistämättä kallista. Jos nämä maalliset epäoleellisuudet kuitenkin kiinnostavat, niin tässä selvitystä kuluista.

Rimat ostimme Tammisaaren K-Raudasta. Verollinen hinta oli 1,63 euroa metri. Asennuksen teetämme urakkana, jolle tulee hintaa n. viisi tuhatta. Ja jos nyt oikein itseään ruoskii, niin lisäksi pitää kuluihin laskea ne Kontiotuotteelta turhaan tilatut kipsilevyt, jotka nyt olohuone/keittiön osalta jäävät käyttämättä. Onneksi tässä viimeisessä ei ole kyse kuin muutamasta satasesta. Kuka niitä satkuja näissä hommissa jaksaa edes laskeskella….

Katon hintaa voi miettiä myös toiselta kantilta. Asennamme rimat kattoon lappeeltaan. Vielä hienompi siitä tulisi, jos ne olisivat syrjällään. Tällöin sekä menekki että käytännössä työmääräkin yli tuplaantuisivat. Ja jos vielä satsaisi sormijatkettuun eli täysin oksattomaan tavaraan, niin myös materiaalien hinta kaksinkertaistuisi. Näin laskien meillä yllättäen onkin varsinainen säästökatto! 🙂

Odotamme innolla lopputulosta

Oliko suunnitelmien muutos sitten kannattava? Lopullinen tuomio saadaan kunhan koko katto on valmis. Odotustaso on korkealla. Tässä vaiheessa ainakin vaikuttaa todella hyvältä. Kuvat puhukoon puolestaan.

Esimakua tulevasta

Rimakatto ja hirsiseinä ovat linjakas yhdistelmä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s