Vesiongelma eli ongelmavesi

Porakaivomme on edellisen omistajan teettämä. Periaatteessa hyvä kaivo, vettä on riittänyt oikein hyvin. Kerran viikossa on pystynyt täyttämään jopa paljunkin eli noin puolitoista kuutiota kerrallaan. Harmiksemme vedessä on enemmän tai vähemmän selkeitä väri- ja hajuhaittoja. Mikä mahtaa olla vikana?

Vettä letkun täydeltä

Meillä riittää vettä hyvin. Itämeri on edessämme, taivaalta tulee lisää ja porakaivosta voi vaikka täyttää paljun viikottain. Itse kunkin laadussa olisi jonkunverran parantamisen varaa. Porakaivo lienee ainoa, johon lyhyellä aikavälillä voi vaikuttaa. 

Porakaivovesien käyttötavat naapurustossa vaihtelevat. Joillakin on tehokkaat suodattimet ja jotkut taas kantavat juomavedet kaupungista kanistereissa. Joillain on pelkkä puucee, joillain taas täydet mukavuudet. Meille tulee huvilaan käytännössä omakotivarustus eli mm. vesivessa, suihku sekä pyykin- ja astianpesukoneet. Naapureiden kokemusten perusteella ainakin valkoiset posliinit värjäytyvät puhdistamattomasta vedestä nopeasti kellertäviksi. Jonkinlaiset puhdistimet varmaankin tarvitaan.

Porakaivo

Porakaivomme on ilmiselvästi n. kymmenen vuotta vanha. Käden jäljen tekijästä ei ole tietoa, mutta vahva epäily kuitenkin.

Naapureilta olimme niin ikään kuulleet huhuja, että joku olisi joskus teettänyt kaivovesitutkimuksia. Mitään konkreettista emme ole kuitenkaan saaneet tietää. Lisäksi jokainen kaivo on tietysti oma yksilönsä. Niinpä päätimme selvittää asian perusteellisesti.

Googlaamalla löytyy useita yrityksiä ja laitoksia, jotka tekevät tarvittavia tutkimuksia. Jotkut vedenpuhdistimia myyvät yrityksetkin välittävät ko. palveluita. Ja lupaavat myös hyvittää tutkimuksen hinnan, jos sitten tilaa heiltä puhdistimet. Vaikka vakuuttavatkin käyttävänsä puolueettomia labroja, päädyin kuitenkin (mielestäni) riippumattomaan toimijaan: Länsi-Uudenmaan vesi- ja ympäristöyhdistys (http://www.luvy.fi/). Heidän päätoimipisteensä on Lohjalla, joka on kohtuullisen hyvin ajoreitin varrella Helsingistä mökille ajettaessa. Lisäbonuksena Luvy:llä on toimipiste Tammisaaren keskustassa. Tämä etäpiste on auki jopa kerran viikossa yhden tunnin ajan eli maanantaisin klo 9-10. Ei siinä mitään, hyvä palvelu joka tapauksessa. Kaksi kertaa siellä kävin: ensin hain puhtaat näytepullot ja viikon kuluttua palautin ne kaivovedellä täytettyinä.

Näytepullot

Kolme pullollista vettä lähdössä tutkimuksiin.

Sitten alkoi tulosten odottelu. Sain ohjeet, että kolibakteeritulokset tulisivat parissa päivässä, mutta koko setin valmistumiseen menisi jopa viikkoja. Muutaman päivän kuluttua soitin tiedustellakseni ensimmäisiä tuloksia. Kolibakteerien pitoisuus kaivossamme on nolla eli niiltä osin vesi on juomakelpoista. Luvy:n yhteyshenkilö puhelimen toisessa päässä kertoi lisäksi, että yhtä arvoa lukuunottamatta kaikki muutkin tilatut tutkimukset olivat jo valmistuneet. Se puuttuvakin (taisi olla uraanipitoisuus) valmistuisi viikon sisään. Luvattu neljän viikon toimitusaika lyheni puoleen. Joskus käy näinkin!

Seuraavalla viikolla sain sitten sähköpostitse tulokset koko tutkimussetistä. Mitään hälyttävää ei kaivomme vedestä ollut löytynyt. Säädettyjen raja-arvojen ja suositusten ylittäviä olivat mangaani ja fluori. Lisäksi vedessä on jonkun verran humuspitoista ainesta. Näistä huolimatta vesi on juomakelpoista. Mutta kuten jo alkuun kirjoitin, vesi ei tällaisenaan näytä ja tuoksu sellaiselta, että haluaisimme sitä käyttää.

Tutkimustulokset

Kattava ja vakuuttava setti analyyseja. Onneksi perusarvot ovat kohdillaan.

Seuraava askel tässä projektissa on sopivan puhdistuslaitteiston etsiminen ja asentaminen. Siihen asti käytämme kaivovettä kaikkeen muuhun paitsi juomiseen, kahvinkeitoon ja ruuanlaittoon. Näitä varten kannamme siis ainakin toistaiseksi vesijohtovettä Helsingistä.

Vesitonkat

Vettä kanistereissa kaupungista. Taivaalta tulee lisäksi luomutavaraa. Ihan hyvä niin, mutta kun pitäisi pian päästä vetään hirsien ulkoseiniin pintakäsittelyä. Tähän aiheeseen palaamme myöhemmissä tarinoissa. Toivottavasti piankin.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s