Luonto näyttää voimansa

Rakentamisen yksi osa-alue ja tavoite on suojautuminen luonnonvoimilta. Vaikka luonto onkin lopulta aina niskan päällä, olosuhteita voi vähän yrittää säätää oman mukavuutensa parantamiseksi. Erityisesti kesämökillä ymmärtää konkreettisesti, että työ on tässä suhteessa jatkuvaa.

 

 

Karmien ja karapuiden välit on tiivistetty lasivillalla. Puolentoista sentin paksuinen villakaistale ujutettiin rakoon muovisen paistinlastan avulla niin syvälle kuin sen vain sai. Sen jälkeen vedin raon päälle vielä teipit suojaksi. Tärkein syy tähän oli estää villojen kastuminen. Tänäkin syksynä on useamman kerran tullut vettä vaakasuoraan päin ikkunoita ja seiniä.

Toinen luonnonvoima, jota vastaan teipeillä taistellaan, on linnut. Näppärät siipiveikot heti huomasivat hyvän ja helposti saatavilla olevan pesän lämmikkeen. Paljaana olleet villat oli parissa päivässä nypitty irti. Osa oli silppuna maassa ja ilmeisesti osa siis otettu parempaan käyttöön.

Rakennusteippi ikkunoiden karmirakoja peittämässä

Ikkunoiden karmien ja karapuiden väliset ulkopuoliset saumaraot on väliaikaisesti teipattu umpeen oranssilla rakennusteipillä.

Mittasin ikkunoiden alakarmin mitat ja tilasin ikkunapellit paikallisesta peltisepänliikkeestä. Toimitusaika on vähän reilu viikko. Kunhan pellit ovat paikoillaan (toivottavasti mittasin oikein eli sopivat sijoilleen), voidaan asentaa smyygilaudat ikkunoiden ulkopuolelle. Sen jälkeen naputellaan vuorilaudat ja niin talon ulkoseinät ovat suunnilleen valmiit – upeaa!

Vuorilaudoista sekä sisäpuolen listoituksista olen jo aikaisemminkin kirjoittanut eli purnannut. Vieläkään ei ole ihan keksitty, miten ne toteutettaisiin. Varmaa kuitenkin on, että emme tee niitä Kontion perusohjeistuksen mukaisina. Katsotaan minkälaisiin ratkaisuihin päädytään ja eiköhän asiasta sitten ilmesty tarinaa tänne blogiinkin.

Puhallusvillaa puhallettiin lattiaan reilusti yli vasojen yläpinnan. Tiivistäminen kuuluu normitoimituksessa asiakkaan tehtäviin. Kysyin Ekovillan kavereilta, miten se käytännössä parhaiten tapahtuisi. Vastaus oli, että joko lankun pätkällä tai harjalla. Jälkimmäisestä epäilin alkuun, että kyse oli kielimuurin aiheuttamasta väärinymmärryksestä. Janne kuitenkin googlasi asiaa ja niinpä seuraavalta Bauhaus -keikalta tultiin takaisin upouuden katuharjan kanssa. Harjalla saikin suht näppärästi paineltua villoja kasaan ja sen jälkeen vielä putsattua lattiavasojen yläpinnat.

Villojen tiivistäminen katuharjalla

Villojen tiivistäminen katuharjalla vasojen väliin ei varsinaisesti ole raskasta työtä. Aikaa siihen kuitenkin menee ja pöly lentää. Tamppauksen seurauksena sain upouuteen Polarin älykuntokellooni mukavat 306 prosentin aktiivisuuslukemat ko. päivältä. 🙂

Ikkunoiden ja ovien karmeissa olleet painuma- ym. raot on nyt siis tilkitty ja puhallusvillat ovat paikoillaan ylä- ja alapohjassa. Huvila on lämmönpitävä, vaikkakaan lämmitystä ei vielä ole. Seuraava merkittävä nytkähdys eteenpäin tulee olemaan höyrynsulun asennus alapohjaan. Saadaan villapölyt aisoihin. Tulevaksi viikonlopuksi on viritelty tätä varten talkoita.

Villaa lattiassa ja seinissä

Puhallusvillalla saadaan aikaan yhtenäinen, saumaton eristekerros. Lattioiden kanssa pitää jonkun verran vielä taistella, että saadaan pölyt pysymään aisoissa höyrynsulkujen alla ja takana.

Viime viikon torstaina satoi Tammisaaressa lunta. Tämän seurauksenahan oli myös se järkyttävä onnettomuus, jossa armeijan kuorma-auto ajoi junan alle. Rautatie kulkee Tammisaaresta Hankoon päin valtatien eteläpuolella. Meidän mökkitielle käännytään tältä 25-tieltä pohjoisen puoleen. Onneksi emme siis joudu ajamaan tasoristeysten yli. Tosin näillä seuduilla ajellessa saa peurojen ja hirvien takia olla tarkkana joka paikassa ja koko ajan.

Lumi aiheutti meille ensimmäisen pidemmän sähkökatkon. Katko alkoi torstaina klo 00:30. Caruna kommunikoi tapahtuman nopeasti sms:llä ja sähköpostiila. Kello 4:30 tuli tekstari, jossa arvioitiin, että vika saadaan korjattua kuuteen mennessä. Sen jälkeen viestejä tulikin sitten säännöllisesti. Aina kun edellinen aikaraja umpeutui, tuli uusi arvio kahden tunnin päähän. Iltapäivällä tuli sitten jossain vaiheessa viimein viesti, että sähköt ovat taas päällä. Sinänsä hienoa, että Caruna tiedottaa häiriöistä ahkerasti. Vielä hienompaa olisi, jos annetut aika-arviot pitäisivät paikkansa.

Tällä hetkellä tällainen yli 12 tunnin sähkökatko ei ole ongelma. Rakennukset ovat kylmillään muutenkin. Jatkossa tilanne on toinen, kun uudessa talossa on vedet jatkuvasti päällä. Putkistot on suunniteltu siten, ettei niitä voi edes tyhjentääkään. Jos -20 asteen pakkasilla tulee vastaava häiriö, niin aika pikaisesti on silloin lähdettävä takkaa lämmittään.

Lunta ehti torstain kuluessa tulla ihan mukavasti, mutta eipä maa kovin pitkään valkoisena pysynyt. Viimeaikaiset myrskyt näyttäisivät ainakin toistaiseksi olevan vähän hellittämässä. Saataneen taas nauttia hienoista auringonlaskuista sekä kuutamosta ja tähtitaivaasta. Lämmintä huvilarakennusta tässä kyllä jo kovasti kaivataan!

Talven ensilumi

Ensilumi peitti maan. Rakennuksen etusivulla on vielä telineet pystyssä. Räystäiden alta puuttuu pintaöljykäsittely. Ko. työ on sen verran ikävää ja aikaa vievää, että olen aktiivisesti siirtänyt sitä eteenpäin. Toivottavasti saadaan kuitenkin tehtyä ennen kuin talvi oikeasti alkaa.

Sauna, ranta, meri ja auringonlasku

Sauna, ranta, meri ja auringonlasku. Lumet katosivat nopeasti ja kellojen siirron jälkeen illat pimenivät kertarysäyksellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s