Takkaa pukkaa

Tulisija on tärkeä elementti etenkin vapaa-ajan asunnossa. Meillä oli tietyt reunaehdot, joiden mukaan asiaa suunniteltiin. Takka on nyt tilauksessa ja valmistelut etenevät muutenkin.

Arkkitehtimme Janne piirsi takan isoilla lasiluukuilla tilanjakajaksi keskelle olohuone/ruokailutilaa. Tunnelimalli eli kahden luukun läpipesällinen takka sopii tilaan oikein hienosti. Ruokapöydässä istuvat saanevat bonuksena talviaikaan mukavan lämpöiset oltavat.

takkaluonnos

Arkkitehdin visualisointi siitä, miltä takka (ja ruokailutila) keittiöstä katsottuna tulevat näyttämään

Tilauksessa on nyt saksalainen takkasydän Schmid Lina 10057 h TV ( https://www.suomensisustustakka.fi/tuote/schmid-lina-100-h/ ). Tämä valmistajan tuotekoodi kertoo saksalaisella insinööripieteetillä kaiken oleellisen. Lasiluukkujen leveys on tasan metri ja korkeus 57 senttiä. Luukut ovat vaakasuuntaiset ja kyseessä on tunneliversio.

Kuva takkasydämen valmistajan sivuilta kopiotuna

Tältä takkasydän näyttää valmistajan markkinointimateriaaleissa. Puutila on pyörinyt myös meidän suunnitelmissa, mutta ei takan alla vaan sivulla. Toteutus päätettäneen vasta, kun takkamuurari on paikan päällä.

Takka näillä leveyksillä on paitsi tunnelman luoja myös lämmityslaite. Olisi ollut mukava saada varaava tulisija. Mutta kuten niin usein elämässä on asian laita, nytkin kävi niin, että kaikkea ei voinut saada. Isot lasiluukut ja varaavuus ovat yhdistelmä, jolle emme löytäneet toteuttajaa. Jouduimme siis tinkimään jostain ja se oli nimenomaan tuo varaavuus.

Olimme yhteydessä viiteen mahdolliseen takkatoimittajaan. Neljältä pyysimme tarjoukset ja kaksi oli lopulta sellaisia, jotka pystyivät tarjoamaan sitä, mitä me halusimme. Ja yllätys, yllätys molempien hinnat iteraatioiden jälkeen olivat n. 100 euron tarkkuudella samat. Myös tarjousten sisällöt olivat käytännössä yhtenevät. Ratkaisu piti tehdä pienten nyanssien perusteella, ellei sitten tunnepohjalla. Toimittajaksi valikoitui Suomen Sisustustakka, jolla on toimipiste Vantaan Petikossa.

Tällä hetkellä on takan pohja paikoillaan. Rakennuksen lattian läpi on harkoista muurattu peti, jonka päälle tulee vielä betonista valettu tasainen “hattu”. Tähän sitten muurari pääsee asentaan takkasydämen ja viimein rakentaa komeudelle kuoret.

Takan pohja

Keskellä edessä harkkopeti, jonka päälle valetaan takana olevasta kuivabetonista varsinainen takan alusta.

Muuratun pohjan sisään asennettiin 160 mm:n ilmastointikanava. Takkasydämen keskellä on liitos ulkoiselle paloilmalle. Ajatus on käyttää lämpimän sisäilman sijaan ulkoilmaa palamiseen. Takkaan asennetaan lattianrajaan venttiili, jolla kanava voidaan tarvittaessa myös sulkea.

Takan pohja talon alla

Rossipohja ja pilariperustus on siinä mielessä mukava yhdistelmä, että talon alla pääsee vapaasti liikkumaan. Kuvassa harkoista muurattu takan tukimuuri. Lattiavasojen alapintaan naulatut poikittaislaudat pitävät tuulensuojalevyt ja edelleen alapohjan villat paikoillaan.

Hormi tulee olemaan pyöreä valkoinen teräsputki. Hormin asennus tehdään villojen puhalluksen jälkeen. Tästä syystä on kattotuolien väliin tehty kotelo, joka täytetään eristeillä vasta myöhemmin.

Takan pohja sekä läpivienti hormille

Höyrynsulkuun on avattu paikka hormille.

Varsinainen takkasydämen ja hormin asennus sekä kuoren muuraus on ajoitettu marraskuulle. Olettaen, että saamme lattian siihen mennessä levytettyä. Palataan asiaan viimeistään siinä vaiheessa, kun takassa on palaa tuli!

 

2 vastausta artikkeliin “Takkaa pukkaa

  1. Tuo on hienon näköinen takka, kun molemmin puolin on lasiset takkaluukut. Meilläkin on takka ja tykkään siitä hirveästi, sillä se tuo lämpöä todella hyvin. Vietän takan edessä paljon aikaa.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s