Vastinetta siirtomaksuille

Tulisiko nyt loppu sähkökatkoille? Ainakin niiden pitäisi vähetä huomattavasti.

Meidän haja-asutusalueemme sähkönsiirrosta vastaa Caruna. Kyseisestä firmasta on puhuttu ja kirjoitettu paljon. Itsekin olen tässä blogissa asiaa jo aiemmin sivunnut. Monopoli on monopoli eikä se varsinaisesti ole heidän vikansa, jos Suomen valtiovalta antaa yksityisyrityksille mahdollisuuden kotiuttaa ylisuuria voittojaan minne parhaaksi näkevät ja olla lisäksi maksamatta veroja tänne, jossa palveluita käytetään.

Jos itse palveluista yrittää neutraalisti jotain sanoa, niin ei tässä oikeastaan ole mitään, mistä valittaa. Carunan puhelinpalvelusta on vastattu tiedusteluihini asiallisesti ja selkeästi. Online-palveluista saa seurattua jopa tunnin tarkkuudella sähkönkulutusta. Viime kesänä meille toteutettu sähkömittarin uusiminen ja uuden tonttijohdon tuominen rajalle sujuivat kaikki oikein mukavasti. Eikä hintakaan näille töille ollut ihan mahdoton. Kallistahan rakentaminen toki aina on.

Tähänastisen reilun vuoden aikana, kun olemme kiinteistön omistaneet, niin ainoat todelliset valituksen aiheet (sähkönsiirron ja perusmaksujen korkeuden lisäksi) ovat olleet toistuvat sähkökatkot. Pienempi, mutta sinänsä häiritsevä riesa on valojen välkkyminen. Vanha ilmajohdoilla toteutettu siirtoverkko ei vain kestä kulutuspiikkejä, myrskyjä eikä lumipyryjä. Eikä varsinkaan näiden yhdistelmiä.

Mutta nyt on toivoa paremmasta! Viime kuukausien aikana ovat uudet muuntajat, jättimäiset kaapelikelat sekä pelloilla ja metsissä möyrivät kaivinkoneet alkaneet lähestyä meidänkin mökkialuettamme.

Kilometrien mittaisten maakaapeleitten vetäminen ei ole halpaa puuhaa. Ovatko investoinnit sitten linjassa kerättyjen maksujen kanssa onkin jo herran hallussa. Lyhyellä aikavälillä lienemme asiassa voittajien puolella. Innolla odotamme parempilaatuista sähköä tulevaksi meillekin aivan lähitulevaisuudessa.

Koneet pellolla

Nyt helmi-, maaliskuussa kaapeliojien kaivaminen on ollut huomattavasti alkutalvea siisitimpää. Pellot ovat tukevasti jäässä. Kuvan kaivinkoneet ovat mökkitiemme vihoviimeisen risteyksen kohdalla. On vielä hämärän peitossa poistuvatko sähkötolpat myös lopun parinsadan metrin matkalta. Tähän samaan kaivuu-urakkaan on kuulunut myös valokuidun vetäminen halukkaille. Me emme sitä ottaneet, mutta ainakin kaksi seuraavaa mökkiä meistä eteenpäin sen tilasi. Jos ja kun vetävät kuitukaapelin, sitä ei varmaankaan tehdä ilmajohtoina. Ja jos kaapeliojia kaivetaan, kai sinne kannattaa laittaa samalla kertaa kaikki piuhat. Urakan sisällön varmaan saisi selvitettyä Carunan asiakaspalvelusta, mutta eiköhän tähän saada vastaus pian muutenkin. Kävi asian osalta niin tai näin, sähkön laatu ja toimitusvarmuus tullevat oleellisesti paranemaan.

Peurat ruoka-asemalla

Kaivinkoneiden hyöriminen pelloilla ei ole karkottanut metsän eläimiä. Paikallisen maanviljelijän ylläpitämä talviruokinta varmistaa tulevan syksyn saaliskannan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s