Tuhansien eurojen keittiö ja viiden sentin virhe

Keittiön asennus edellyttää paneutumista asiaan, nikkarointia käsityökaluilla, luovuutta yhdistettynä insinööriajatteluun ja lisäksi jonkun verran salapoliisin vikaa. Tai sitten teet asian helpoksi ja ostat kalusteet asennuksen kera. Päätimme tällä kertaa kaikesta huolimatta asentaa kaapit ja koneet ihan itse.

Aikaisemmat keittiömme olimme aina hankkineet asennettuina. Puolitoista vuotta sitten teimme poikkeuksen. Remontoimme keittiön itse. Kalusteet ja koneet tilasimme silloin Ikeasta. Ikea-keittiöillä on omat tietyt haasteensa, mutta yhdessä suhteessa ne ovat ylivoimaisia. Asennusohjeet ovat täsmällisiä ja niitä pilkun tarkkaan noudattaen lopputulos on taattu.

Keittiö ilta-auringossas

Kaapit sekä kivitasot ovat paikoillaan ja ilta-aurinko lämmittää mukavasti.

Itse kun tekee niin hyvä tulee!

Hirsihuvilaamme halusimme jotain muuta kuin Ikeaa ja päädyimme eri vaiheiden jälkeen tilaamaan A La Carte -keittiön. Kirjoitin keittiön tilaamisesta jo aiemmin oman artikkelinsa eli ei siitä nyt sen enempää. Hyvin sujuneen Ikea-keittiön asennuksen rohkaisemina päätimme siis asentaa tälläkin kertaa kaapit ja koneet omin voimin.

Deadline on ihmeellinen motivaattori.

Kalusteet ja koneet toimitettiin jo ennen joulua, mutta eri sattumien summana asennustyön aloitus viivästyi parilla kuukaudella. Myyjä antoi mahdollisille reklamaatioille takarajaksi helmikuun lopun. Siitä oli se konkreettinen hyöty, että saatoin pistää painetta sähköurakoitsijalle. Kaappeja on aika vaikea asentaa, jos keittiössä ei ole lattiaa. Lattiassa on puolestaan sekä lämmityskaapelit että joukko sähkövetoja mm. niemekkeessä oleville keittolevylle ja pistorasioille. Ja tulihan ne johdot viimein vedettyä, kun oli pakko.

Eiköhän tästä valmistakin tule

Nyt maaliskuun puolivälissä olemme päässeet niin pitkälle, että uskomme saavamme keittiön koottua siihen muotoon kuin oli tarkoituskin. Muutama aivojumppaa vaativa asia on kuitenkin tullut vastaan.

Viisi senttiä tyhjää

Itse aiheutettu ongelma on ollut keittiön mitoitus. Ikkunaseinä on A La Cartelle toimitetuissa piirustuksissa merkitty 400 senttiä leveäksi. Todellisuudessa leveys on 405. Virheen lähdettä en ole viitsinyt/ehtinyt sen enempää selvittää.

Alkuun luulimme, että ylimääräiset sentit voisi näppärästi piilottaa korkeiden kaappien kulman takana olevaan tilaan. Käytännössä meille ei kuitenkaan jäänyt vaihtoehtoja. Tiskipöydän hanan täytyy ulkonäkösyistä olla aivan ikkunan keskellä ja sille on valmis reikä työstettynä kivitasoon. Lisäksi tiskipöydän altaan mitoitus alla olevaan kaappiin nähden on miilimetripeliä.

Kivitasot ja kaapit asettuivat siis tasan niille paikoille, kuin hanan sijainti ne määritteli. Kivitason oikean päädyn ja hirsiseinän väliin jää sitten se viiden sentin rako. Jos ja miten sen peitämme, on vielä päättämättä.

Veistelyä ja virittelyä

Kun olimme selvinneet tästä viiden sentin ongelmasta, aloimme Jannen kanssa asentaa kivitasoja paikoilleen. Periaatteessa tasot ja kaapit sopivat mitoiltaan yhteen, mutta pesuallas ei suoraan sopinut sille tarkoitettuun tilaan. Alla olevasta kaapista jouduttiin poistamaan etureunan sidelista ja lisäksi sahaamaan kolot sivuseinien yläreunoihin. Nämä kolot tarvittiin, koska altaan kiinnitys kivitason alapintaan on varmistettu ruuvatuilla metallikiinnikkeillä. Allas itse mahtuu kaapin sisään, mutta kiinnikkeet vaativat pari senttiä lisätilaa sivusuunnassa. Ja koska sitä ei ole, niin kaappeja pitää sahata.

Janne sahaamassa

Tällaisia virityksiä keittiöasennuksissa joutuu ilmeisesti väksinkin tekemään.

Näistä virittelyistä ei sinänsä varmaankaan ole jälkeenpäin haittaa. Runnotut alueet jäävät piiloon. Ja jos asennuksia tekee työkseen, niin hommat hoitunevat enimmäkseen rutiinilla. Amatöörinä ensimmäistä kaapistoa kasatessa kaipaisi selkeitä ohjeita. Tai oikeastaan ihan minkälaisia ohjeita tahansa. Jos ja kun siistejä rakenteita joutuu peruuttamattomasti rikkomaan, sitä ei viitsi tehdä hetken mielijohteesta. Aikaa kuluu kohtuuttoman paljon ja koko ajan mukana on pieni pelko, että tuleeko jotain rikottua väärästä paikasta. Ohjeistus olisi myös täysin mahdollista tehdä. Ainakin Ikea pystyy siihen.

Kaappitoimituksen ongelmia ja virheitä

Onkohan yhtään keittiötä koskaan ja missään saatu ns. heittämällä paikalleen? Tuntuu ainakin siltä, että kaikilla on aina ollut jotain murhetta näiden kanssa.

A La Carte -kaapit tulivat valmiiksi koottuina. Teoriassa.

Tehtaalla valmiiksi kasatut kaapit ja laatikostot ovat suuri helpotus. Tai olisi jos kaikki olisivat tulleet kerralla. Meillä suurin osa ovista ja laatikostojen etulevyistä tulivat jälkitoimituksena. Ei tämäkään asia mikään show stopper ollut, mutta ylimääräistä työtä, pakettien avaamista sekä pahviroskaa kuitenkin.

Huolimattomuutta laatikostojen kanssa.

Saimme marraskuussa 3D-kuvat tulevasta keittiöstämme. Niissä kaikki näytti hyvältä. Siinä vaiheessa emme huomanneet, että setistä puuttui niemekkeen kaapistojen naamakuva. Onko yllätys, että juuri niissä laatikostoissa olikin sitten virhe?

Vierekkäisten kaappien laatikoiden etulevyt eivät ole linjassa. Suunnittelukuvasta näkee selvästi kuinka tyhmältä laatikostot näyttävät. Jos siis kuva olisi ollut käytössämme tilausvahvistuksen aikaan eikä vasta nyt kun asiasta reklamoimme. Alla kuva myös kaapeista paikoilleen asennettuina. Tästä vielä väännämme kättä Ala Carten kanssa. Tähän mennessä olemme saaneet lupauksen, että asiaan saadaan molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Prosessi jatkuu.

Niemekkeen kaappien laatikostot

Tässä näkyy laatikostojen epäsuhtaisuus. Periaatteessa tilanne korjaantuisi etulevyjä vaihtamalla, mutta kaapeissa on myös isompi periaatteellinen ongelma. Kuvan liesilevyn alapinnan rakenteet sekä kaapin takaosaan tulevat liesituulettimen kanavistot vaativat laatikoiden vaihtamisen huomattavasti pienempiin. Tehdasvalmisteisissa kaapeissa on valmiina liukukiskot ainoastaan mukana tulleille laatikoille. Pelkkä laatikoiden vaihto ei siis ongelmaa ratkaise. Vielä ei ole tietoa, miten asia korjataan.

Väärä kaappi liesilevyn alla.

Tähän samaan keittiöniemekkeeseen liittyy toinen ongelma, joka sitten pysäytti asennustyön kokonaan.

Emme halunneet katosta roikkuvaa tuuletinkupua tai muuta vastaavaa ratkaisua blokkaamaan näkymiä keittiön ja ruokailutilan väliltä. Valitsimme niemekkeeseen induktiokeittolevyn, johon on integroitu liesituuletin. Tuuletin imee höyryt keittotasolta ja kanavia pitkin ilma johdetaan sokkelin kautta lattiatasolle. Kanavat kulkevat kaapin sisällä takareunassa laatikoiden takana. Välissä on tietysti myös aktiivihiilisuodatin ja muut tarvittavat puhdistimet.

Nämä kaikki systeemit luonnollisesti vaativat tilaa. Meille oli toimitettu kaappi, jossa on normaalit laatikostot. Vähän aikaa asiaa pähkäiltyämme tulimme siihen tulokseen, että laitteet ja putkistot eivät millään voi mahtua käytettävissä oleviin muutaman sentin levyisiin rakosiin. Asennustyö oli pakko keskeyttää.

Seuraavana arkipäivänä soitin keittiömyyjällemme. Hän oli juuri sopivasti aloittanut talvilomansa, mutta siitä huolimatta suhtautui asiaan rakentavasti. Virhe on ilmeisesti tehtaan. Tilaukseen oli kuulemma selvästi laitettu vaatimus erikoismitallisista laatikostoista. Jäämme odottamaan asian ratkaisua.

Muuta pientä askartelua

Integroitujen keittiökoneiden etulevyjen kiinnitysmekanismit ovat insinöörin märkä päiväuni. Tarkkaan työstettyjä pieniä irto-osia isot pussilliset sekä niihin liittyvät niin yksityiskohtaiset ohjeet kuin vain saksalainen valmistaja voi tehdä. Jääkaapin osalta ohjeet käsittivät kaksipuoleisen A3-lakanan täynnä pienen pieniä kuvia. Ei pidä valittaa, kun kerran ohjeita kaipasin!

Sarana ja kiinnitysmekanismi

Saksalainen mekaniikka ja työstöjälki alkaa muistuttaa taidetta. Nämä osaset jäävät tosin etulevyn taakse piiloon.

Reikiä lattiaan

Niemekkeestä vielä sen verran, että se vaatii kiinnityksen lattiaan. Seinäkaapit ruuvataan seinään, mutta vapaasti keskellä huonetta seisova kaappi kaatuisi jos ja kun täyteen lastatut laatikostot avataan.

Lattiakiinnitys hoituu helposti parilla kulmaraudalla ja kaapin pohjaan kiinnitettävällä puupalikalla. Pientä ellei jopa vähän isompaakin huolellisuutta vaaditaan, kun ruuvataan jotain kiinni lattiaan, jossa kulkevat sähkölämmityskaapelit. Kaapeleitten väistämisen ohessa ruuvit piti saada osumaan laattojen ja kipsilevyjen alla kulkeviin koolauslautoihin. Aikaisemmin otetut valokuvat ovat näissä hommissa todella suuri apu.

Kulmaraudat lattiassa

Kulmaraudat laattojen ja kipsien läpi lattiakoolauksiin ruuvattuina. Näihin kiinnitetään vaakapalikka, joka puolestaan ruuvataan kaapin pohjaan.

Melkein valmista

Keittiön asennusseikkailun osalta pahin näyttäisi olevan nyt ohi. Pientä hienosäätöä kuten silikonilla saumojen viimeistely, sokkelit, peitelevyjä, vetimien asennukset yms. vielä pitää tehdä. Ja tietysti vahtia, että nuo yllä kerrotut laatikosto-ongelma saadaan ratkottua loppuun saakka. Mariannan visioima keittiö alkaa viimein saada lopullista muotoansa.

Musta keittiö

Muutama pikkujuttu ja keittiö on valmis. Kaappien ovissa on vielä suojakalvot, josta syystä kuvassa värit, valot ja varjot ovat outoja.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s