Kipsinen pääsiäinen

Neljän päivän vapaa on jo sellainen, että se tuntuu. Ainakin kipeytyneinä lihaksina, kun rehkittiin työmaalla koko pyhien aika. Tämän hetken keskeisiä juttuja ovat lattialämmitykset sekä väliseinät.

Kuten aiemmin olen jo kertonut, pääsemme nykyisin kohteeseen ainoastaan viikonloppuisin. Pääsiäisen pyhät tarjosivat tilaisuuden vähän pidempään urakointiputkeen.

Kipsilevylattia sähköisellä lattialämmityksellä on vaatimattomasti sanottuna työläs tehdä. Sähkömiehemme siitä jo varoitti heti urakan alkuvaiheissa. Nyt olemme sen myös käytännössä kokeneet. Eikä kaikki ole vielä edes valmista.

Muutama luku lattioihin liittyen. Lämmityskaapeleita on yhdeksän kappaletta. Yhteispituus on n. 650 metriä. Kilowatteja kaapeleissa on pikkuista vajaa kahdeksan. Termostaatteja antureineen on seitsemän. Levylattiaa huvilassa on n. 85 neliötä ja koska gyproceja tulee kolme kerrosta, niin levypintaa on asennettavana lattioihin noin 250 neliötä. Eikä tässäkään vielä kaikki, keskimmäinen kerros tehdään 6-10 sentin levysoiroista yksitellen leikattuina ja lattiaan kiinnitettyinä. Ruuveja on levyihin mennyt karkeasti arvioiden parisen tuhatta.

lämmityuskaapelit kipsilevylattiassa

Sähkölämmityskaapelit kiinitetään alimpaan levykerrokseen kuumaliimalla. Kaapeleitten väleihin ruuvataan – tai liimataan, jos ruuveja ei voi käyttää – sopivaan mittaan leikatut kipsilevysoirot. Raot täytetään lattialämmityslaastilla. Laastin kuivuttua koko komeus peitetään vielä kolmannella levykerroksella.

Jonkun verran on siis tullut jumpattua (ihan konkreettisesti) näiden lattioiden kanssa. Polvipehmusteet työhousuissa ovat olleet todella tarpeen. Muutamaan kertaan on tullut myös mieleen, että olisihan tähän voinut palkata tekijätkin. Mutta nyt tämä vaihe alkaa olla voiton puolella – kaksi kaapelilenkkiä on enää asentamatta. Ensi viikonloppuna olisi tarkoitus saada nekin paikoilleen ja sitten onkin jo juhlan paikka!

Jotta lattioiden kanssa ei mentäisi ihan täydellisesti kipsiin, pitää välillä tehdä jotain muutakin. Huvilassamme on varsin rajallisesti väliseiniä, mutta muutama kuitenkin. Seiniin tulee kipsilevyjen alle vanerit. Niiden tarkoitus on mahdollistaa myöhemmin taulujen yms. helppo kiinnitys. Välipalana asensimme kymmenisen neliötä 12 millin havuvaneria väliseiniin. Alla olevan kuvan hieno puupaneelimainen pinta tullaan siis vielä peittämään yhdellä levykerroksella.

Vanerit seinissä

Levytetyt seinät ryhdistävät sisätiloja. Kuvan vanerien päälle tulee vielä EK-kipsilevyt. Etualalla näkyvissä pitkissä pinoissa on tarveaineet rimakattoja varten. Seinässä olevan K-Rauta -muovin sisässä ja suojassa on vasemman puoleisen makkarin liukuovi. Liukuoven yläpuolelta puuttuu vielä seinärunko, koska sen osalta suunnitelmat muuttuivat lennossa. Makuuhuoneen yläosaan tulee parvi ja sen olohuoneen vastaisesta seinästä tulee vähän erikoisempi. Siitä lisää, kunhan homma tästä etenee. Pysy kanavalla!

Sisäkattomateriaalit tulivat pihaan

Olohuoneeseen ja keittiöön tulee rimakatto. Tarvittavat rimat tuli tilattua siinä vaiheessa, kun vielä kuvittelimme, että työmaalla voisi käyttää myös arkipäiviä. Rimoilla oli sen verran pitkät toimitusajat, että siinä välissä suunnitelmat sitten muuttuivat. Sain viivytettyä toimitusta parilla viikolla, kun pyysin paikallista K-Rautaa pitämään tavaraa hetken heidän hallissaan. Lopulta rimat oli pakko ottaa meidän pihaan ja sieltä ne siirrettiin pääsiäisenä käsivoimin Marin kanssa sisälle kuivaan ja lämpimään tilaan. Nyt koko 1,1 kilometrin määrä valkolakattua 20×45 mäntyrimaa odottaa asennusta keskellä olohuonetta. Palataan tähän aiheeseen kevään mittaan, kunhan päästään asennusta aloittamaan.

RImakattorimat

Kattorimat (pituudeltaan 4,2m) ovat siisististi muovitettuina pinossa olohuoneessa asennusta odottamassa. Päädyimme pitkän mietinnän jälkeen kahteen kertaan valkolakattuihin 20×45 mäntyrimoihin. Laatu on VM/EM eli sekoitus vähäoksaista sekä erkoismäntyä. EM-luokka  tarkoittaa oksatonta puuta. VM:ssä puolestaan sallitaan pieni määrä oksia. Muutama paketti on sellainen, josta näkee myös lakatun pinnan. Ihan hyvältä tavara näyttää ainakin niiltä osin. Asennuksen yhteydessä voi vielä yrittää leikata pahimmat oksat pois, kun rimoihin pitää tehdä jatkoksia.

Enin osa ajasta nyt pääsiäisenä kului työn merkeissä, mutta ehdittiin (tai käytännössä Mari ehti) hoitaa vähän sosiaalisia suhteitakin. Anoppi sekä Kisu ja Olli kävivät yhtenä päivänä työmaatamme ihmettelemässä. Myös lähimmät mökkinaapurit pyörähtivät tupatarkastuksella.

Pientä kevään tuntua oli pääsiäisen alkupäivinä. Iltapäivisin oli aurinkoista ja ajoittain jopa (suhteellisen) lämmintäkin. Kunnes sitten maanantaina kelit keikahtivat nurinniskoin. Lumisade tekee kyllä maisemasta kauniin, mutta näin huhtikuussa ei siitä oikein enää jaksa innostua. Mutta kuten sanottua, oli pääsiäisenä hienojakin ilmoja. Tunnelmapaloja löytyy lisää Instasta: http://www.instagram.com/hirsihuvila

Walking on water

Terveiset Suomenlahden jäältä – hei seuraavaan kertaan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s