Nyt näyttää jo paremmalta

Tässä artikkelissa on mm. seuraavia teemoja: sähköt kattoihin, vuorilaudat, pääovi, urakoitsijoiden rekrytointia. Perinteisen puurtamisen lomaan mahtui myös juhlintaa ja vähän aurinkolomaakin.

Historiallisen lämmin toukokuu tuli ja meni. Vapusta alkanut kuiva kausi on pistänyt kallioilla kasvavat kasvit koville. Havupuut ja jo isoiksi ehtineet lehtipuutkin ovat vielä hyvässä kunnossa, mutta nuorilla koivuilla ja muilla pienillä kasveilla on ankeat oltavat. Kaivovedellä ollaan yritetty auttaa ainakin hienossa kukassa olevaa syreeniä, pihan vadelmapensaita sekä uusille sijoilleen siirrettyjä männyntaimia. Viime kesän ajoittain jopa epätoivoisen poutakelien odottelun jälkeen ei olisi uskonut, että heti seuraavana vuonna tulee aika, jolloin sadetta kaipaa ihan oikeasti. 

Ulkoasun ehostusta

Nyt viikonloppuna saatiin huvilaan merkittävä ulkonäöllinen parannus, jonka ansiosta rakennus näyttää sisääntulon puolelta huomattavasti valmiimmalta. Ikkunoissa ja ovessa ovat vuorilaudat paikoillaan. Syksyllä jouduin kiireessä teippaamaan karmien raot, jotta vesi ei pääsisi sisään rakenteita kastelemaan. Vihreät ja oranssit teipit ovat siitä lähtien ”piristäneet” julkisivua, mutta nyt alkaa näyttää jo paremmalta.

vuorilautojen asennusta

Keittiön välitilan ikkunan vuorilaudat ovat paikoillaan. Pitkähihaiset puserot ovat tänä keväänä hyvin joutaneet tällaisiin suojaustarkoituksiin. Seinissä oleva öljykalvo on äärimmäisen ohut ja rikkoutuu helposti. Alta paljastuu silloin kirkas vaalea puu, joten kolhuja pitää yrittää välttää.

Toinen julkisivun puolella tapahtunut muutos on enemmän toiminnallinen. Rakennuksen pääovi on nyt ensimmäistä kertaa oikeasti käytössä. Nikkaroin kuormalavoista sekä ylijäämäpuutavaroista oven eteen väliaikaisen porrastasanteen. Yhdeksän kuukautta on kuljettu sisään ja ulos terassin kautta. Kestänee tovin ennenkuin opimme käyttämään tätä paraatiovea.

ulkoporras

Nyt pääsemme kulkemaan sisään ja ulos myös pääoven kautta. Tällä väliaikaisportaalla on toinenkin tarkoitus. Sen avulla voidaan mallailla lopullisen etuterasin mittoja sekä muotoja. Ikkunoiden ja ovien vuorilaudoista on yritetty tehdä mahdollisimman minimalistiset. Kavennettujen lautojen sahausreunat paistavat kirkkaan valkoisina. Paikkamaalausta siis tarvitaan. Toinen pieni viritystä kaipaava nyanssi on, että laudat on kiinnitetty (rosteri) ruuveilla. Kannat näkyvät turhankin kirkkaina mustaa lautaa vasten.

Sisäkatot valmiina pintoja varten

Yksi merkittävä edistysaskel on, että kaikki sisäkattoihin tulevat sähköjohdot ovat nyt paikoillaan. Katot voi siis niiden puolesta laittaa umpeen. Helppo homma – ei muuta kuin 1100 metriä rimaa paikoilleen sekä kipsilevyt makuuhuoneiden kattoihin ja siinä se on…

Sähkärimme hommaama timpuri kävi lauantaina tutustumassa projektiin ja lupasi palata tarjouksen merkeissä asiaan lähipäivinä. Pieni pelko takamuksissa on, että ei tule olemaan ihan halpa homma. Vaihtoehdot taitavat kuitenkin olla, että maksetaan ulkopuoliselle tekijälle ja saadaan katto valmiiksi parissa viikossa. Tai sitten tehdään se itse ja vietetään katonrajassa suunnilleen koko kesä.

sähköt katossa

Sen lisäksi että kattovalojen sähkövedot luonnollisesti kulkevat yläpohjan rakenteissa myös lattialämmitysten sähkösyötöt on loogisuuden nimissä vedetty kattojen kautta. Makuuhuoneiden kattoihin on tulossa kipsilevyt. Olkkarin puolelle (kuvan oikeassa reunassa) valkolakatut rimat.

Juhlia ja rentotumista työn lomassa

Jo aiemmin talvella päätimme, että järjestämme sukulaisille juhlat huvilalla toukokuun lopulla. Kyseessä oli minun ja siskoni syntymäpäivistä, jotka oli tarkoitus yhdistää uuden huvilan tupaantuliaistilaisuuteen. Synttärit tulivat ajallaan, mutta tupareitten sijaan puitteet olivat ehkä enemmänkin harjakaismaiset. No ei nyt ihan, mutta vähän sinnepäin. Hyvin pippalot lopulta sujuivat – tärkeimmät jutut kuten terassi ja keittiö kun onneksi olivat jo käytettävissä.

kakut

Juhlien tarjoiluissa pitää nykyään ottaa huomioon erikoisruokavaliot. Mariannan apujoukkojen kanssa yhteistyössä taikomat marenkipohjaiset ja hedelmä-/marjatäytteiset pavlovat sopivat lähes kaikille.

Toukokuun hienot kelit antoivat myös työrauhaa. Ei ole ollut tarvetta keskeyttää töitä sen takia, että olisi välttämättä pitänyt ottaa iloa irti auringosta jonain tiettynä hetkenä. Sitä kun oli tarjolla aamusta iltaan jokaisena viikonloppuna. Toisaalta paahtava aurinko laski työtehoa ja olihan sitä pakko joskus ottaa vähän rennomminkin ja heittäytyä upouudelle terassille rantatuoleihin lekottelemaan.

Rantatuolit terasilla

Etuterassi on kapeahko, mutta kuitenkin riitävän leveä kansituoleille.

Tästä on hyvä jatkaa nyt, kun kesä kalenterinkin mukaan on alkanut. Lämpimiä ja sopivasti sateisia ilmoja toivoen ja toivottaen! 🙂

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s