Urakointia ulkona ja vähän sisälläkin

Mitä tehdä työmaalla, kun ulkona paistaa aurinko täydeltä terältä ja sisällä lämpötila kohoaa 30 asteeseen ja ylikin?

 

Mitäpä muutakaan kuin, että siirryimme siistimään tonttia huvilan ympärillä. Toki joitain sisähommiakin oli pakko tehdä ja ulkona tehtiin vähän muutakin kuin pelkkää haravointia ja risujen keräilyä.

Näkymä terassilta rantaan

Näkymät terassilta rantaan ovat avoimet, kun kaiteet vielä puuttuvat. Mari ja Joonas siivosivat paljun vieressä olevan hienosti muuratun savustimen. Luukkuja pitää vähän fiksata, mutta muuten laite on erittäin hyvässä kunnossa.

Työskentelyn oheen mahtui yllättäviä ja jopa jännittäviä törmäämisiä metsän asukkien kanssa. Niistä lisää vähän alempana.

Olohuone ja makkarit tyhjiksi

Talven pakkasilla jouduimme siirtämään nukkumis- ja ruokahuoltotoiminnot lämpimään uuteen mökkiin, vaikka se vielä työmaana onkin ollut. Nyt täytyy elämä näiltä osin järjestää taas uuteen uskoon. Sähkömiehelle piti junailla esteetön tila, jossa liikuttaa telineitä. Sähkötöiden osalta on nimittäin seuraavana vuorossa johtojen veto kattoihin.

Kattorimojen siirtelyä

Tyhjennysoperaatioon kuului myös jonkun aikaa keskellä olohuonetta olleiden kattorimojen siirto ulos terassille. Kunhan katon sähkötyöt valmistuvat, pääsemme kiinnittämään rimoja paikoilleen olohuoneen ja keittiön kattoihin.

Joonaksen kanssa kannettiin kahteen pekkaan 1,1 kilometriä rimaa ulos terassille. Isoin stressi asian osalta on rimapinon suojaus sateelta. Rimat itsessään ovat muoviin käärittyjä, mutta eivät varsinaisesti ole pakattuja ulkosäilytystä ajatellen. Pinon päälle levitimme ensin suojamuovin ja sitten ulommaiseksi kaksinkertaiseksi taitetun kevytpeitteen. Koko komeus teipattiin päistään kiinni ja ympärille vedin vielä köyden pitämään peitteet varmasti paikoillaan.

Katon valoille paikat

Sähkäri kävi siis torstaina tsekkaamassa paikat ja antamassa ohjeet kattoasennusten valmisteluun. Katon alasvaloja varten pyysi tekemään paikat spottien lämpösuojille. Eivät ehkä olisi led-valoille aivan välttämättömät, mutta varma on aina varmaa.

Muoviset suojakuvut olivat pahaksi onneksi n. sentin liian leveitä, jotta olisivat suoraan mahtuneet katossa olevien koolauslautojen väleihin. Niinpä jouduin veistämään jokaisen valon kohdalta katon laudoista siivun pois. Ei aivan miellyttävintä puuhaa työstää helteellä ylöspäin katon eristeissä kiinni olevia lautoja.

Putkitöistä

Lauantaina putkimieskin pistäytyi pitkästä aikaa työmaalla. Meillä on vielä kylpyhuone/wc:n lattiavalut tekemättä ja sitä varten Hasse tuli laittamaan korotusrenkaita lattiakaivoja varten. Hommat etenevät tämänkin osalta – vähän rauhalliseen tahtiin, mutta eteenpäin mennään.

 

Luonto on läsnä ja lähellä

Huvilan länsiseinän isot ikkunat tuovat maiseman hienosti sisään olohuone/ruokailutilaan. Jopa niin hienosti, että pikkulinnut hämääntyvät laseista täysin. Ikkunoista kuuluu jatkuvasti kopsahtelua, kun tiput lentävät niitä päin. Asia vaatii toimenpiteitä.

kirjosieppo

Tämä kirjosieppo (toivottavasti lajinmääritys meni kohdalleen) lensi päin makkarin ikkunaa ja putosi terassille pökertyneenä. Hetken kuluttua se nousi jaloilleen ja puolisen tuntia päätään selvitettyään oli hävinnyt omille teilleen. Toivottavasti selvisi törmäyksestä ilman isompia vammoja.

Toinen ei niin miellyttävä törmääminen villin luonnon kanssa oli talon alta vauhdilla luikerrellut kyykäärme. Edellinen omistaja sanoi asiasta aikoinaan kysyttyämme, että vuosikymmenien aikana olivat nähneet tontilla kyyn vain kerran. Me onnistuimme siinä vähän reilun vuoden jälkeen.

Kyyhyn suhtautuminen on kahtiajakoista. Käärme voi olla vaarallinen, jos sen kanssa joutuu yllättäen lähikontaktiin. Toisaalta se kuuluu villiin luontoon ja ekosysteemiin alkuperäisenä asukkina. Se on myös hieno osoitus lajien moninaisuudesta. Toivomme kuitenkin, että kohtaamisia ei jatkossa tulisi ainakaan ihan kulkuväylillämme.

Kaivonkoppi

Yksi pitkään viimeistelyä odottanut projekti on talon vierellä oleva porakaivon suojakoppi. Syksyn sateissa sain sen pystytettyä, mutta kattohuovan asennus ja seinien maalaus jäivät talven jalkoihin. Viikonloppuna laitettiin kopin katolle pellitykset sekä päälimmäiseksi kattohuopa. Nämäkin olivat Kontion toimituksesta ylijääneitä tavaroita.

kaivonkoppi

Kaivonkoppi uudella katolla ja uuden värisenä.

Kopin seiniin vedin samaa öljyä, kuin mitä on itse huvilankin seinissä. Samaan syssyyn kun kerran aloitettiin nämä maalaushommat, käsiteltiin Marin kanssa myös ikkunoiden ja ovien ympärille tulevat vuorilaudat. Maalatut laudat jäivät vielä odottamaan parempia aikoja sateensuojaan talon alle. Vuorilaudat ovat paitsi toiminnallisesti tärkeitä, mutta myös ulkonäöllisesti oleellisia. Josko ensi viikonloppuna olisi sen verran poutaa, että saisi homman hoidettua kuntoon.

Muita ulkohommia

Kuten sanottua, enin osa ajasta tuli käytettyä pihatöissä. Siivous- ja järjestelytyöt ovat sellaisia, joilla saa paljon ja näkyvää aikaan. Jotta ulkopuolinen todella näkisi muutoksen, pitäisi olla ennen-jälkeen -kuvat. Itselle muutos toi hyvän mielen joka tapauksessa. Alla olevissa kuvissa on esimerkkejä aikaansaannoksista.

takapiha

Tämän näkymän jujuna on oikealta edestä poistettu vanha kasvihuone. Pienellä ja kevyellä rakennelmalla oli varsin tukeva harkko-betoni -perustus. Lisäksi kalliolle oli kasattu kohtalainen keko eri puolilta pihaa poistettuja risuja. Ne vedettiin silppurin läpi ja hake levitettiin tienpohjan (kuvassa oikealla takana) vierelle. Hikinen urakka kaikkiaan. Yksi ajatus tulevaisuuden projektiksi on rajata uusi rantaa menevä tie piha-alueesta kiviaidalla. Sitä varten koottiin eri puolilta pihaa löytyneet ylijäämäkivet reunukseksi, joka sekin vähän pilkottaa kuvassa oikealla.

lautojen maalaus

Vuorilautojen maalausta varten koottiin kuormalavoista teline. Takana vasemmalla vene  odottaa pressun alla keväthuoltoa ja vesille laskua.

männyn taimet

Jätevesilaitteet ovat siististi maan alla eli kallioon upotettuina, mutta maisemointia tarvitaan. Mari istutti tien viereen ensiavuksi rivin männyntaimia.

perhoset

Erilaiset perhoset ja kimalaiset nauttivat täysillä lämpimästä auringonpaisteesta ja vuorenkilpien tarjoamasta ateriasta.

juhannuskokko

Joonas vei polttokelpoisen puutavaran rantaan ja teki niistä juhannuskokon. Jo tämäkin kasa tuottaisi näyttävät lieskat, mutta todennäköisesti kokkoon löytyy lisääkin tavaraa ennen h-hetkeä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s