And the Winner Is…

Kilpailutimme neljä hirsihuvilavalmistajaa. Nämä olivat Finnlamelli, Kuusamo, Kontio ja Pluspuu. Miksi neljä ja miksi juuri nämä? Ja kenet lopulta valitsimme?

Lukumäärään vastaus on, että kolme ei olisi ollut riittävästi ja viidessä työmäärä olisi lisääntynyt enemmän kuin saatu hyöty. Näin jälkeenpäin ajatellen olisi ehkä voinut ainakin yhden lisää ottaa mukaan. Mutta sen enempään ei aika ja into olisi millään riittänyt.

Toinen kysymys eli miksi juuri nämä neljä onkin jo vaikeampi vastata. Tai toisaalta helppo. Valinta tapahtui mutu -periaatteella. Ajatuksena oli valita vähän erityyppisiä ja -kokoisia valmistajia. Nämä neljä nimeä olivat tulleet vastaan eri yhteyksissä. Emme ole itse aikaisemmin hirrestä mitään valmistaneet, joten omakohtaisia kokemuksia ei ollut. Netistä lukiessa kaikista valmistajista sai sekä positiivisia että negatiivisia kommentteja. Sen pohjalta oli vaikea tehdä karsintaa. Näillä siis lopulta mentiin.

Tarjousten vertailussa oleellista olisi saada ne yhteismitallisiksi. Yritimme tehdä määrittelyt niin selkeiksi kuin mahdollista, jotta tarjouksia voisi suoraan verrata keskenään. Pyysimme valittuja toimittajakandidaatteja laskemaan meille tarjoukset alla olevilla spekseillä.

Tarjouspyyntö, määrittelyt

 • Yksitasoinen, pulpettikattoinen hirsirakenteinen loma-asunto
 • Sijainti: meren rannalla Raaseporissa hyväkuntoisen mökkitien päässä
 • Pilariperustus (ei kuulu tarjouspyyntöön)
 • Valmiusaste: ns. säältä suojaan (alapohja, runko, ikkunat, ulko-ovet, vesikatto asennettuina)
 • Seinät lamellihirttä tai CLT-rakenteiset
 • Jiirinurkat
 • Seinän paksuus (vähintään) 180mm
 • Ikkunat: 3-lasiset energiaikkunat, puu-alumiini
 • Yläpohjan läpiviennit tehtyinä (takka, huippuimuri)
 • Rakennuslupasuunnitelmat

Tarjouspyynnön liitteenä oli vielä seuraavat dokumentit:

 • Pohjapiirros
 • Julkisivukuvat
 • Tonttikartta
 • Valokuvia kiinteistöstä.

Jokaisen kandidaatin kanssa pidettiin palaveri, jossa käytiin tarkemmin läpi meidän tarpeitamme ja itse kunkin näkemyksiä siitä, miten tällainen kohde kannattaisi rakentaa.

Hyvänä yrityksenä oli siis saada vertailukelpoiset tarjoukset. Ei ihan onnistunut. Ekan kierroksen jälkeen hintahaarukka oli 35 tuhatta euroa eli kallein tarjous oli 95t ja halvin 60t. Oli päivänselvää, että omenoita ja appelsiineja tässä nyt vertailtiin. Seuraava askel oli, että jätimme kalleimman tarjouksen pois (tähän oli muitakin syitä kuin hinta) ja loppujen kanssa pidettiin seurantapalaverit sekä pyydettiin uudet tarjoukset tarkennettuina.

Toiset versiot tulivat ajallaan ja kas kummaa, nyt hintahaarukka näiden kolmen välillä olikin enää 2000 euroa. Loppusummat olivat 80 tuhannen euron molemmin puolin. Ensimmäinen reaktio oli, että voi masennus. Eikö tähän nyt saa mitään tolkkua. Nyt kun tarjouksissa oli samat sisällöt, niin hinnatkin olivat yllättäen samat. Tuli mieleen, että minkähänlainen kartelli Suomen hirsitalovalmistajilla oikein on. Kun asiaa ääneen ihmettelin, niin vastaus oli, että tiukka kilpailu on vienyt ylimääräiset tyhjät hinnoista pois. Tavallaan sen voi uskoakin, koska puutavaralla on oma kuutiohintansa ja jos pystytyksen tekee virallisesti ja oikein, niin aika samoista tuntimääristä ja -palkoista siinä varmaan puhutaan. En voinut asiaa sen syvemmältä tonkia – oli jo kiire saada päätös aikaan. Se hyvä puoli aikarajoissa on, että vatulointi pitää jossain vaiheessa lopettaa ja siirtyä eteenpäin.

Ja voittaja on…

Me päädyimme lopulta Kontiotuotteen pakettiin. Syitä tähän oli lähinnä kaksi. Eräät Kontion tekniset ratkaisut miellyttivät meitä ja toiseksi myyjällä tuntui olevan eniten ymmärrystä siitä, mitä me haluamme tässä saada aikaan. Puolen vuoden kuluttua toivottavasti tiedämme myös käytännössä, miten tässä päätöksessä onnistuimme.

Täydennys 12.6.2017: Tein tarjousvertailuja varten itselleni Excel-pohjan, jota kohtaan on ollut jonkun verran mielenkiintoa. Mielelläni lähetän sen tutkittavaksi, jos siitä vaikka olisi sinulle iloa/apua. Täytä tiedot alle ja paina ”Lähetä”, Excel tulee sitten paluupostissa.

 

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “And the Winner Is…

 1. Hei Raija, toki taulukko on vielä saatavilla. Millähän tavalla sen lähettäisin? Tähän asti olen hoitanut homman sähköpostilla. Jos laitat minulle osoitteesi, ninlähen paluupostilla. Vai olisiko joku toinen toimiva tapa?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s