Ilmasta lämpöä huvilaan


Peruslämmitysjärjestelmänä meillä tulee olemaan suoralla sähköllä toimiva lattialämmitys. Lisänä on tietysti takka sekä nyt myös ilmalämpöpumppu. Juuri sopivasti ennen ennustettuja pakkasia.

ILP:lle oli muutama vaatimus. Siinä pitää olla etäohjaus wifi:llä, tarvittavat tehot, hyvä hyötysuhde sekä mahdollisuus riittävän alhaiseen peruslämpöön. Eikä haittaa vaikka laite olisi hyvännäköinenkin.

Mitsubishin mallistosta löytyi nämä vaatimukset kohtuullisen hyvin täyttävä laite. Hintakin oli vielä siedettävällä tasolla.

Ulkonäkö on tietysti aina makuasia. Vaikka tämä LN-sarjan malli helmiäisvalkoisena on varsin modernin näköinen laatikko, ei näitä tuotteita voi vieläkään miksikään sisustusesineiksi kutsua. Paras olisi, jos ne saisi kokonaan piiloon. Ja varmaan saakin, mutta sitten kustannukset arvatenkin nousevat kynnyskysymykseksi. En tosin aivan loppuun asti asiaa selvittänyt, mutta tarjonnan vähyys sillä rintamalla antaa viitteitä, etteivät olisi mitään massaratkaisuja.

Kun valmistaja ja malli oli selvillä, ei muuta kuin mahdollista toimittajaa/asentajaa etsimään. Tällä kertaa en jaksanut lähteä mihinkään laajaan kilpailutukseen. Lähetin vain viestin Mitsubishin maahantuojalle ja kysyin ketä tai keitä suosittelevat Tammisaaren alueella.

Kiitettävän nopeasti eli parissa tunnissa sainkin puhelun karjaalaiselta asennusliikkeeltä (Ilmalämpöcenter Oy). Kaveri puhelimessa oli reippaan myyntihenkinen ja muutenkin vakuuttavan oloinen. Teimme kaupat saman tien ja sovimme asennuksen tammikuun alkuun.

Tiistaina aamulla pihaan kaarsi pakettiauto. Jari Vainikainen astui ulos, tervehti ja alkoi kantaa tavaroita ulos autosta. Kaikesta näki, että ei todellakaan ollut ensimmäinen laitteisto, jota Jari oli asentamassa. Työ eteni jouhevasti vaihe kerrallaan. Iltapäivällä kahden aikaan kylmäaineetkin olivat putkistoissa ja laite saatiin käyttöön.

Paku

Auto pihassa ja tavarat ulkona. Asennus alkamassa.

Tehokkaita nämä nykyiset lämpöpumput. Tähän asti uutta taloa on lämmitetty rakennuslämmittimellä. Talven nollakeleillä puoliteholla (1,5 kW) lämmitin nosti päivän aikana lämpötilan n. 8-9 asteeseen, mutta ei juuri siitä ylemmäs. Parissa tunnissa uudella ILP:llä sisälämpö oli sitä vastoin jo 18 astetta.

Etäohjaus toimii wifi-yhteydellä. 4G:llä toimivan WLAN purkin ja pumpun wifi-yksikön yhdistäminen sujui parilla napinpainalluksella. Lisäksi piti perustaa tili Mitsubishin palveluun, johon pumppu sitten lähettää tietojaan ja statuksiaan. Etäohjaus toimii sovelluskaupasta ladattavan kännykkäapin kautta. Ko. sovellus tuntuu sen verran näppärältä, että pumpun varsinainen kaukosäädin saattaa jäädä vähälle käytölle.

Laitteessa on myös infrapunasensori, jolla se tarkkailee huoneistoa. Jos laite huomaa lämmönlähteen eli ihmisen, se muuttaa ilmanvirtauksia siten, ettei puhallusta pitäisi tuntua. Tätä ominaisuutta en vielä ole päässyt testaamaan, mutta kuulostaa ihan fiksulta.

Ensivaikutelma Mitsubishin pumpusta ja sen asennuspalvelusta on oikein positiivinen. Eikä sinänsä ole mitään syytä olettaa, että tunnelmat jatkossa tästä muuttuisivatkaan.

Alla vielä kuvakertomus asennuksen etenemisestä.

asennusteline

Tästä se alkoi. Etukäteen katsottuun paikkaan ruuvattiin kiinni asennusteline. Väliseinät ovat vielä vaiheessa, mutta ILP:n sisäyksikön kohta ehdittiin levyttää ja pohjamaalata.

putket seinän läpi

Seinän toisella puolen eli eteisessä on alaslaskettu katto. Siellä oli hyvin tilaa tarvittaville putkille ja sähköille. Putket vedettiin väliseinärungossa alas ja edelleen lattian läpi talon alle.

lattian alla

Rossipohjan hyvä puoli – varsinkin jos se on riittävän korkea – on, että siellä voi vetää putkia ja johtoja. Tätä reittiä käytettiin myös kompressorille meneville ja sieltä tuleville putkille.

telineen asennus

Ulkoyksikön asennustelineessä on n. kymmenen sentin säätövarat. Kallio talon alla on sen verran vino, että rautasahaa tarvittiin avuksi.

putket kiinni

Kylmäaineputket kiinni ulkoyksikön liittimiin. Sähkäri valvoo, että johdotukset tehdään asiallisesti.

mittarit

Putkiin imettiin ensin tyhjiö pienellä kompressorilla ja sitten ne täytettiin kylmäaineella.

sisäyksikkö

Valmista tuli. Kylmästä ulkoilmasta tehdään lämpöä sisään. Kesällä tarvittaessa myös päinvastion.

4 vastausta artikkeliin “Ilmasta lämpöä huvilaan

 1. Mekin otettiin juuri kesämökillemme ilmalämpöpumppu, koska haluaisimme olla siellä vähän pidempään näin syksyllä. Aika hyvät tehot ollut verrattuna tuohon rakennuslämmittimeen! Näppärän näköinen pumppu ja ei todellakaan hyppää silmille, vaan sopeutuu ihan mukavasti huoneistoon.

  Liked by 1 henkilö

 2. Mekin ollaan mietitty mikä lämmittämään kesätilaa. Meilläkin on siellä jo takka. Tämä olisi hyvä kun viilentää myös kesälllä.

  Tykkää

 3. Miten teillä on tuo Mitsubishin ilmalämpöpumppu pelannut? Meidän mökillä ilmalämpöpumppu alkanut reistailemaan ja LVI-huolto täytyisi tilata. Ilmalämpöpumpun vaihtoa en haluaisi tehdä jos huollolla pumpun saa korjattua mutta Mitsubishin pumppu kyllä kiinnostaisi jos on pakko vaihtaa. Täytyisi nyt alkuun LVI-huolto löytää, että päästään projektissa eteenpäin.

  Tykkää

  1. On tietty aina riski sanoa niin, muuta ihan hyvin on pelannut. Talvisin marraskuusta maaliskuulle koko ajan päällä pitämässä vähintään 12 asteen ylläpitolämpöä. Lattialämmityksiä ei juuri tarvi käyttää kuin pesutuloissa ja kovilla pakkasilla tietysti. Kesällä helteillä käytetty viilennykseen. Auttaa toki, mutta isot ikkunat tarvitsisivat kunnon kaihtimet, jotta pumppu kunnolla jaksaisi viilentää. Wifi-ohjaus on tosi kätevä. Käyttöliittymän suomennokset ovat kyllä outoja, mutta pärjää niilläkin. Ihan toimiva peli siis ja tämä malli vähän vähemmän kökön näköinen kuin nämä laitteet yleensä. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s