Vappu terdellä

Sarjassamme juhlapyhät työmaalla on nyt vuorossa vappu 2018. Kevään juhla sujui kuten teemaan hyvin sopii, työn merkeissä terassilla.

Viime vuoden elokuussa hirsipaketin asentajat tekivät sattuneesta syystä terassille rungon aivan ensimmäisinä töinään. Siitä lähtien huvilaan on kuljettu kuormalavoista, laudoista, vanereista yms. tarvikkeista viriteltyjä käyntisiltoja pitkin. Kaikkeen sitä sopeutuu, vaikka ei kyllä totu. Joka kerta terassin poikki kulkiessa on asia harmittanut. Mutta nyt alkaa näyttää jo ihan toisenlaiselta!

aurinko terassi ja saha

Vapun miniloman aikana säätila vaihteli vuoropäivin. Lauantaina paistoi aurinko, sunnuntaina satoi, maanantai oli kaunis poutapäivä (kuvassa) ja vappupäivänä oli taas sateista ja koleaa.

Askel kerrallaan eteenpäin

Rakennusprojekteissa aika usein on niin, että varsinaiseen tekemiseen kuluva aika on vain pieni osa kokonaisuutta. Tämä tuli oikein selväksi myös tässä terassiurakassa. Lautojen ruuvaaminen paikoilleen on nopea operaatio, kunhan vain kaikki muu on valmiina. Visio lopputuloksesta onneksi auttaa pitämään motivaatiota yllä.

lehtikuusilautaa

Tässä on jo päästy fiilistelemään vision toteutumisenkin osalta. Puu on paitsi mukavaa työstettävää myös uniikkia ulkonäöltään ja kaunista katsella.

Palkistot mutkalla

Hyvin tehdyt pohja- eli runkotyöt helpottavat jatkotöitä ja käytännössä mahdollistavat siistin lopputuloksen. Tähän asti huvilan runkorakenteet ovat olleet oikein hyvin suorassa ja suorakulmaisia. Nyt ilmeni Kontion asennusporukan työn jäljessä pieni kauneusvirhe. Onneksi asia saatiin suht hyvin korjattua.

Terassin merenpuoleisen etureunan 200-milliseen vaakapalkkiin oli jostain syystä jouduttu tekemään jatkos kahden perustuspilarin väliselle osuudelle. Olisiko syynä ollut tarkasti mitoitetut tarveaineet vai mikä lienee, mutta noin sadalla naulalla ja ruuveilla vahvistettu paikka palkissa kuitenkin on. Onneksi paikka jää suurimmaksi osaksi piiloon.

Varsinainen haaste oli, että palkissa oli paikan kohdalla ja ehkä sen johdostakin noin kahden sentin kohouma ylöspäin. Jos tätä ei olisi korjattu, terassin etureuna olisi jäänyt aaltomaiseksi. Omalla tavallaan se olisi ehkä ollut merenrantaan sointuva juttu, mutta päätettiin kuitenkin suoristaa mutka. Tunkilla palkkia vähän ylös ja sitten viereisen pilarin kohdalta palkin alareunasta monitoimikoneella siivu pois. Palkki takaisin paikalleen ja niin meillä oli suoralinjainen pohja silläkin kohdalla.

apurunko

Terassin reunalle asennettujen poikittaisten lautojen johdosta jouduttiin asentamaan runkoon ylimääräiset tukipalkit (apurungot). Kulmarautaliitos ei ehkä ole se kaikkein tyylikkäin eikä edes tukevin, mutta piiloonhan se jää ja aivan vieressä on joka tapauksessa riittävän jämäkät palkit.

Periaatteessa yksinkertaiset asiat voivat olla myös monimutkaisia

Terassin laudoitus on teoriassa suoraviivaista työtä. Pätkitään laudat oikeaan mittaan ja ruuvataan paikoilleen. Haasteena oli, että K-raudasta tilattujen lautojen pituudesta ei ollut tietoa ennen kuin ne oli toimitettu pihaan. Niinpä mitoituksia ei voinut etukäteen suunnitella. Lähes neljä euroa metriltä maksavaa tavaraa ei haluaisi pätkiä saunapuiksikaan enempää kuin on välttämätöntä. Hukkapalojen minimointi vaati siis oman pohdintansa ja se taas otti oman aikansa.

Laudat olivat mukavan pitkiä, hyötypituudeltaan n. 5,4 metrisiä ja kaikki parin sentin toleranssilla vieläpä saman mittaisia. Ongelmaksi tuli, että terassin rungon k600 -koolauksella suoraviivaisella asennuksella joka laudasta olisi pitänyt pätkäistä 55 senttiä pois. Tavarasta  olisi mennyt hukkaan yli 10%. Kuulosti sen verran pahalta, että asia vaati lisämiettimistä.

Onni onnettomuudessa

Mittahaaste ratkaistiin siten, että lautarivien molempiin päihin laitettiin yksi lauta poikittain. Onni tämän osalta oli siinä, että lopputulos on oikein hyvännäköinen. Ilman tätä pakollista tuumaustaukoa olisi lopputulos ollut ehkä toisenlainen, mutta tuskin kuitenkaan parempi.

Lisäpiirteenä tässä mietintäprosessissa oli sekin, että halusimme saada lautojen jatkoskohdat rytmikkäästi kohdistettua. Satunnaissijoittelulla hukkaprosentti olisi ollut vielä pienempi. Nyt kuitenkin päästiin tarveaineita tilatessa käytettyyn viiteen prosenttiin. Lopputulos on tärkeämpi kuin se viimeinen prosentti.

Laudat L-kulmassa

Terassin reunaan tehtiin yhtenäinen laudoitus ikään kuin kehykseksi. Ulkosyrjää kiertämään tulee vielä pystysuuntaiset laudat peittämään ja siistimään kestopuurungon ja kansilautojen raot.

 

Jatkoa seuraa

Laudoituksen viimeistely jäi seuraavaan viikonloppuun.Senkin jälkeen terassi vaatii vielä jatkosuunnittelua ja lisäpäätöksiä. Jyrkästä kalliorinteestä johtuen terassilta on enimmillään kahden metrin pudotus maahan. Kaiteet siis tarvitaan eikä pelkästään rakennusmääräysten takia, vaan ihan oikeastikin. Asiaa on mietitty koko kuluneen vuoden ajan, mutta vieläkään ei olla päästy asiasta selvyyteen. Palataan aiheeseen heti kun asiassa ilmenee kerrottavaa.

Terassi ja meri

Vielä ei ole kaiteita näkymiä peittämässä. Liikkuminen omalla vastuulla.

Toinen terassiin suoraan liittyvä keskeneräinen asia on huvilan pääoven eteen tulevat portaat ja kulkutasot. Kuormalavat ovat trendikkäitä sisustuselementtejä, mutta ulkoportaina ne mielellään korvaisi jollain vähän tyylikkäämmällä ja myös tukevammalla ratkaisulla. Palaamme tähänkin, kun aika on sille kypsä.

katettu terassi

Maanantai-iltana näytti tältä. Terassin katettu osuus alkoi olla valmis. Oikeassa alakulmassa näkyy osa yhdestä kuormalavaporrasviritelmästä.

Teknisiä tietoja

Lopuksi vielä terassimme nyt valmistuneelta osalta faktoja niitä kaipaaville:

  • Terassin pinta-ala 63 m2, josta katettua 33 m2
  • Laudan materiaali ja mitat: lehtikuusi 145×28
  • Lautojen bruttopituus: 450m
  • Ruuvit: 4,2 x 55, rosteri, 1600 kpl
  • Lautojen välinen rako 6 mm
  • Lautojen asennus sydänpuoli ylöspäin aina kun onnistui. Toivottavasti meni oikein – asiasta kun ei oikein löytynyt selkeitä ohjeistuksia.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s