Ei mennyt ihan niin kuin …

Johtuukohan siitä, ettei olla Vaasan rannikolla, vaan täällä Länsi-Uudellamaalla, että asiat eivät joskus mene ihan putkeen. Toisaalta, voisiko niistä sujuvasti etenevistä projekteista edes mitään kirjoitettavaa keksiäkään? Tällä kertaa aiheena on pystytysurakan kangerteleva käyntiinlähtö.

Tavarantoimituksen aikoihin Kontiolta vihjaisivat, että hirsirungon pystyttäjät saattaisivat tulla hommiin heti, kun kuorma olisi tontilla. Hirret tulivat viime viikon tiistaina (8.8). Soitin pian sen jälkeen Kontion työnjohtajalle ja kysyin, että missäs ovat asentajat. Olivatkin kuulemma päättäneet hyödyntää tilaisuuden ja pitävät kahden keikan välissä muutaman päivän vapaata. Seuraavana maanantaina tulisivat aloittamaan tämän meidän asennuksen. Tosin heidän pitää vielä ensin käydä tekemässä edellisen asiakkaan rästiin jääneet ikkuna-asennukset. Iltapäivällä kyllä tulisivat. Siinä vaiheessa kävi jo pieni epäilys mielessä, että kuinkakohan tässä nyt käy.

Tuli maanantai 14.8. ja päivän päätteeksi soitin taas työnjohtajalle ja kyselin, että missä mennään. Hän ihmetteli, että eikö poikia ole näkynyt ja lupasi selvitellä asiaa. Asennusporukan nokkamies soitti seuraavana päivänä (tiistai) ja kertoi, että keskiviikkona tulisivat ja että torstaiksi oli tilattu nosturikin työmaalle. Kysyin, että mitä se puhe maanantaista sitten oli. Selitys oli, että maanantai oli heidän matkapäivänsä (virolaisia kavereita) ja että tiistai meni siihen ikkunoiden jälkitoimitusasennukseen.

Keskiviikkona ilmeisesti olivat sitten vihdoin päässeet perustamaan työmaata. Torstaina menin työmaalle tsekkaamaan tilannetta. Siellä oli neljä miestä pitämässä palaveria – Kontion työnjohtaja ja asennusurakoitsijan kolme kaveria. Palaverin syy selvisi nopeasti. Ensimmäinen hirsikerta oli asennettu, mutta yhden pitkän hirren osalta oli tullut yllätys. Se oli kapeampi kuin muut hirret. Lopputulema oli, että ko. hirren ja viereisen välisessä saumassa on nyt pykälä.

Pykälä hirsien välissä

Meidän talon hirsien paksuus on 205 mm. Yksi ensimmäisen hirsikerran hirsistä on paksuudeltaan 195 mm. Sisä- ja ulkopuolella on muutaman millin pykälä. Samainen ongelmapalikka jatkuu kulmaan saakka. Saattaisi olla että sielläkin tulisi yhteensopivuusongelmia kulman toisella puolella olevan hirren kanssa. Nyt sitä ei vielä näe, koska kulmaan tulee lista vasta sitten, kun kaikki hirret on ladottu.

Houkutus oli suuri, että antaisin asian olla ja asennustyötä jatkettaisiin. Toisaalta, jos olisin tämän virheen hyväksynyt, joka kerta mökille tullessa asia olisi varmasti pistänyt silmään. Olemme myös maksaneet täyden hinnan talopaketista, niinpä halutaan myös priima laatua.

Porukka tarkisti ja mittasi loput pihassa olevat hirret. Kaikki muut näyttäisivät olevan ok. Harmi vain että tämä virheellinen on alimmaisena. Siihen päälle ei voi tietenkään alkaa latoa uusia kerroksia. Ja koska ollaan näin alkuvaiheessa, ei työmaalla ole juuri muutakaan tehtävää. Terassin pohjia pystyvät vielä vähän tekemään, mutta sen jälkeen työmaa seisoo, kunnes ongelma on ratkaistu.

Seuraavaksi alkoi selvittely, koska ja miten uusi, oikean kokoinen hirsi saataisiin työmaalle. Erinäisten puhelinsoittojen ja selvittelyjen jälkeen työnjohtaja kertoi, että korvaava palikka tulisi työmaalle sunnuntaina. Sinänsä nopea toimitus, mutta lisäviivästys on kuitenkin kolme päivää.

Jos jotain positiivista asiasta haluaa löytää, niin onneksi tuli tilattua hirsipaketti ja asennus tehtaalta kokonaisuutena. Ensinnäkin minulla on nyt vain yksi yhteyshenkilö, jonka kanssa setviä asiaa. Toisekseen, tästä yhdestä väärästä hirrenpätkästä aiheutuvat seurannaiskustannukset (luppopäivät asentajilla, nostokaluston kanssa säätäminen jne.) menevät kaikki Kontion piikkiin. Siellä päässä lieneekin aito halu saada tilanne haltuun mahdollisimman nopeasti.

Tällä hetkellä talon rungosta on asennettuna ainoastaan ensimmäinen hirsikerta ja osa lattiavasoista. Palataan taas asiaan, kun on jotain lisää kerrottavaa/näytettävää. Josko silloin olisi taas vuoro esitellä jotain sellaista, jossa asiat ovat edenneet suunnitellusti.

ekat hirret 1

Ensimmäinen hirsikerta ja lattiavasat ongelmakohtaan asti asennettuina. Edessä olevien tolppien päälle pystynevät vielä tekemään terassin pohjia, mutta sen jälkeen menee peukaloiden pyörittelyiksi siihen asti, kunnes Pudasjärveltä tulee uusi hirsi virheellisen tilalle.

Lattiavasat

Näihin väleihin tulee myöhemmin puhallusvillaa 275 mm.

Pohja talon keskellä

Talon keskelle tulevien pilareitten kannattimet sekä lattiavasojen alla oleva poikittaistuki.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s