Kokonaiskustannukset

Kesähuvilaa rakennettaessa suhtautuminen rahaan on ehkä vähän erilaista kuin muissa kiinteistö- tai asumisasioissa. Siitä huolimatta ainakin itseäni kiinnostaisi sekä tietää etukäteen paljonko rahaa tulee menemään että myös jälkeenpäin ymmärtää, miten arvauksissa onnistuttiin. Keräsin tähän artikkeliin tähänastisia kokemuksiamme kustannusarvioinnista ja toteutuneista kuluista.

Olemme sen verran pitkällä projektin kanssa, että uskoisin tietäväni tai vähintään pystyväni arvioimaan kokonaiskustannukset suhteellisen tarkkaan. Suurimmat hankinnat alkavat jo olla takanapäin. Jos jätetään pois tontin hinta, vanhan talon purkukulut sekä itse rakennukseen liittymättömät menot, niin tämä meidän hirsihuvilakokonaisuus tullee maksamaan aika tarkkaan 200 tuhatta euroa.

Tammikuun lumetonta maisemaa

Talo on vuorilautoja ja terassia lukuunottamatta ulkoapäin suunnilleen valmis.

Tähän alle olen kerännyt ja kommentoinut projektimme isoimpia kokonaisuuksia. Luettelo ei ole tyhjentävä, mutta kattanee leijonan osan kustannuksia aiheuttavista asioista.

Tarkkojen summien esittely ei liene tarpeen enkä sellaista pysty oikein tekemäänkään, kun en tiedä mikä olisi vakioitu tapa luokitella kuluja eri kategorioihin. Toki voin yrittää avata näitä osasia, mikäli vain pystyn ja tarvetta ilmenee.

Hirsipaketti

Tilaamamme talopaketti ja sen asennus maksoivat n. 80 tuhatta. Toimituslaajuus oli ”säältä suojaan”. Tähän sisältyivät hirsiseinät sekä ikkunat, ovet ja vesikatto asennettuina. Lisäksi pakettiin kuului terassin palkisto asennettuna sekä sisätöihin tarvittavat puutavarat ja levyt (viime mainittuihin ei asennusta). Puhallusvillat ylä- ja alapohjaan kuuluivat niin ikään asennuspaketttiin. Kilpailutuksesta kirjoitin jo aiemmin oman tarinansa.

Jos hirsipaketin pystyttää omatoimisesti, niin siinä kenties voi säästää. Asennuksen osuus paketista meidän tapauksessamme oli kaikilla toimittajakandidaateilla suunnilleen 20k€. Ilman kokemusta nykyaikaisen hirsitalon rakentamisesta en kuitenkaan itse missään tapauksessa lähtisi tällaista taloa pystyttämään!

Perustukset

Pilariperustus suoraan kalliolle oli suhteellisen helppo tehdä. Sen hinta oli noin viisi tuhatta. Erilaiset valutyöt, sokkelimuuraukset, ontelolaattaratkaisut jne. ovat oma lukunsa ja hinnat riippuvat toteutuksesta. Jos lisäksi joudutaan tekemään kaivuu-, louhinta-, paalutus yms. töitä, niin niiden kustannukset ovat tietty täysin tapauskohtaisia.

LVIS

Jätevesijärjestelmät maksoivat meille n. 12 tuhatta. Riippuen paikallisista vaatimuksista sekä olosuhteista kustannukset voivat vaihdella. Me jouduimme louhimaan kallioon kuopat jv-säiliöille. Pehmeän maan kaivaminen olisi ollut huomattavasti halvempaa. Jos kunta tarjoaa vesi- ja viemäriliittymät, niin kustannuslaskenta lienee yksinkertaista.

Jätevesikustannuksia nosti vesivessa. Kemiallinen, kompostoiva tms. wc on edullisempi. Vesi- ja viemärijärjestelmien kulut tuon yllä kerrotun jv-systeemin lisäksi tulevat olemaan kymmenisen tuhatta.euroa.

Meillä oli tontilla valmiina porakaivo eli sen kustannukset olivat tasan nolla. Toisaalta kustannuksia tuo kaivoveden laatu. Joudumme asentamaan puhdistimet, joilla vedestä poistetaan rauta, mangaani sekä humus. Puhdistimia ei ole vielä ostettu, mutta uskoisin pärjäävämme n. 1500 euroa maksavalla laitteistolla.

Kiinteistöllä oli valmiina myös sähköliittymä eli liittymismaksua ei tullut. Tosin jouduimme siirtämään ja uusimaan tonttikeskuksen sekä kaivamaan ojat uusille maakaapeleille – näistä tuli kuluja n. 2000 euroa..

Peruslämmitysjärjestelmämme on lattialämmitys suoralla sähköllä. Lisänä on ilmalämpöpumppu ja takka. Sähköpatterit olisivat olleet halvemmat ja maalämpö vesikiertoisella lattialämmöllä taasen kalliimpi. Kultaisella keskitiellä siis mennään. Ainakin hankintakulujen osalta – käyttökulut ovat asia erikseen.

Sähkötyöt kaikkineen tulevat maksamaan n. 20t euroa. Tämän suhteen on vielä pientä epävarmuutta. Saattaa tulla kalliimmaksikin, koska kaikkia yksityiskohtia (valaisimet, kalusteet) ei olla vielä päätetty.

Ilmanvaihto tulee meillä toimimaan painovoimaisesti. Apuna on koneellinen poisto kylpyhuone/wc:ssä. Liesituuletin on aktiivihiilimallia eli sille ei tule läpivientiä katolle eikä siis poistopuhallintakaan. Koneellinen ilmanvaihto kanavineen ja lämmöntalteenotolla maksaisi tietysti lisää. Tapauksesta riippuen varmaankin luokkaa 5-10 tuhatta.

Keittiö

Keittiö herättää helposti tunteita. Ja sen mukaan kustannukset vaihtelevat. Peruspalikat eli muutaman kaapin, työtason ja perustason koneet saisi uutenakin ehkä jo viidellä tuhannella eurolla. Käytettynä reilusti sen allekin. Toisaalta ei olisi ollut vaikeaa suunnitella keittiötä joka olisi maksanut kymmeniä tuhansia. Meidän keittiö maksoi ilman valaistuksia, sähkötöitä ja asennusta vähän alle 19 tuhatta. Keittiö on toimitettu, mutta ei vielä asennettu. Keittiöstä löytyy lisäinfoa tästä postauksesta.

Maalaus-, laatoitus-, tasoitus- yms. sisätyöt

Nämä työt ovat sellaisia, joita ehkä helpoiten voi itsekin tehdä. Mikäli aikaisempi kokemus on vajavainen, kannattaa kuitenkin varautua siihen että aikaa kuluu paljon. Ja sittenkään ammattilaislaadun aikaansaaminen ei ole mitenkään itsestäänselvyys. Ei ainakaan ensiyrittämällä. Näin nimimerkillä kokemusta aiheesta löytyy. 🙂

Piharakenteet ja -rakennukset

Meidän kiinteistö sijaitsee hyväkuntoisen ajotien varrella ja meillä oli valmiina myös tonttiliittymä tälle tielle. Näihin ei siis mennyt rahaa. Mitään metsän raivaus ja/tai tien perustamiskuluja ei ole ollut. Puhumattakaan tarvikkeiden ja koneiden kuljetuksista mikäli kohde olisi saarella tai muuten tieverkon ulottumattomissa.

Listaamissani kustannuksissa ei ole mukana mitään talon ulkopuolisia rakenteita kuten pihatöitä, istutuksia, terasseja, grillejä, laituria, vierasmajoja, varastoja, autotallia, kasvihuonetta, kylpytynnyriä tms. kesämökillä yleensä tarvittavia talon ulkopuolella olevia juttuja. Meidän tapauksessa ei kustannuksiin sisälly myöskään saunaa, koska se on rannassa erillisessä rakennuksessa.

Laatu ja hinta yleensä kulkevat käsi kädessä

Huvilamme varustelutaso on hyvätasoisen omakotitalon luokkaa. ”Perinteinen” kesämökkitaso säästäisi kustannuksia.  Myös sellainen abstrakti ja hyvin henkilökohtainen käsite kuin haluttu laatutaso vaikuttaa lopputulemaan. Mikään yksittäinen komponentti tällaisessa satojen tuhansien projektissa ei sinällään ole merkityksellinen. Mutta jos kaikessa ja aina valitsee (tai joutuu ottamaan) sen 25% keskitasoa kalliimman, kokonaiskulut ovatkin sitten 50 tuhatta euroa enemmän. Jokainen joutuu itse päättämään jos, mihin ja milloin rajan vetää.

Skaala on laaja

Hyvänä esimerkkinä siitä, miten jonkun yksityiskohdan osalta kustannukset voivat vaihdella laajalla skaalalla, on takka. Meidän tulisija maksoi jälleen sen saman maagisen kymmenen tuhatta. Valmiskamiinan perushormilla, saanee varmaan halvimmillaan n. tonnilla. Toisaalta kalliimpiakin voi helposti suunnitella. Hintahaitari pelkän takan osalta ja ilman, että puhutaan edes mistään luksuksesta, on viisinumeroinen luku.

Omaa työtä ja muita liikkuvia osia

Tuo 200 tuhatta on siis se meidän kokonaiskulu. Siihen pääsemiseksi on tehty ja tullaan tekemään kohtalaisen runsaasti työtä itsekin. Arvioisin, että oman työmme arvo voisi olla luokkaa 20-30 tuhatta euroa.

Muuttujia näissä projekteissa on niin paljon, että tarkkojen laskelmien teko perustuen pelkästään muiden kokemuksiin ei ole mahdollista. Toisaalta aika usein on niinkin, että eri asiat lopulta kompensoivat toisiaan. On todella huonoa tuuria, jos kaikesta ja aina joutuu maksamaan sen kovimman hinnan. Toki siihenkin pitää varautua, mikäli olosuhteet niin vaativat.

Oma lukunsa on vielä se, mitä kuluja haluaa laskea mukaan. Jos uudelle mökille on vaikeakulkuinen tie ja sitä varten joutuu ostamaan perusperheauton tilalle nelivetomaasturin, niin lasketaanko lisähinta mukaan kesämökin kuluihin?

Tämän projektin perusteella kokemus on, että kustannushaarukka sen tyyppiselle hirsirakennukselle, jota nyt rakennamme, on 200-250 tuhatta euroa. Tällä summalla pitäisi saada jo kohtalaisen hyvä setti aikaiseksi, ellei rakennuspaikka sitten ole poikkeuksellisen vaativa tai laatuvaatimukset erityisen korkeat. Alaspäin en usko, että normaalirakentaja laadusta tinkimättä juurikaan voisi päästä. Ylärajaa ei puolestaan ole olemassa.

Vanhat viisaudet pätevät

Niin tässä kuin aiemmisakin projekteissamme on tullut selväksi, että rahaa väkisinkin palaa. Sille ei vain voi mitään. Eikä halvalla saa hyvää. Aika ja raha ovat tunnetusti käänteisiä suureita. Mitä enemmän voi käyttää aikaa suunnitteluun ja tavaroiden sekä palveluiden ostamiseen/kilpailuttamiseen sitä parempi on lopputulos. Miten itse kukin sitten arvostaa ja arvottaa omaa ajan käyttöään ja mahdollista nopeampaa projektin valmistumista, onkin jo vaikeampi laittaa budjettiin tai laskea excelillä.

Huvila rannan suunnalta

Varsinaisen huvilan lisäksi rahareikiä on muitakin. Terassit, kulkuväylät/portaat, sauna, palju, grillit,…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s